U periodu od 4. do 7. maja, naši osnivači Milica Dedić i Miloš Laković, prisustvovali su mid-term meeting-u u okviru Erasmus+ projekta “Eco-Entrepreneurship & Circular Economy: On the Path to Sustainable Change”, održanom u Mostaru, Bosna i Hercegovina.

Predstavnici 6 partnerskih organizacija koje rade na implementaciji ovog projekta imali su priliku da diskutuju o rezultatima sprovođenja dosadašnjih aktivnosti projekta, iznesu izazove sa kojima su se susrijetali i kako su iste prevazilazili, kao i da podijele iskustva sa ostalim partnerima u okviru učešća na dosadašnjim aktivnostima i rada sa mladim učesnicima, obezbjeđivanja dodatnih resursa i međusobnih odnosa.

Nakon sumiranja rezultata dosadašnjeg rada, predstavnici 6 partnerskih organizacija dogovorili su periode i načine implementacije nadolazećih aktivnosti kao što su studijska vizita u Strugi, omladinska razmjena u Sutomoru, lokalne radionice, konferencija u Skoplju i završni sastanak na Kipru. Omladinski radnici i mladi ljudi imaće priliku da direktno učestvuju na događajima međunarodne mobilnosti i lokalnim radionicama što će omogućiti da razviju svoje kompetencije, razumiju pojmove eko-preduzetništva i cirkularne ekonomije, budu inspirisani uspješnim pričama svojih vršnjaka, razviju svoj preduzetnički način razmišljanja i postanu motivisani da preuzmu aktivnu ulogu u rješavanju problema životne sredine u svojim zajednicama i društvima.

Predstavnici 6 partnerskih organizacija su u okviru dvodnevnog sastanka iznosili svoje ideje i gradili strategije za kreiranje društvene igre i online trening kursa, kao dva ključna rezultata ovog projekta.

Nakon posvećenog rada, u okviru ove aktivnosti, predstavnici organizacija su imali priliku i da, uz lijepo druženje, upoznaju mnoge znamenitosti Mostara kao što su Derviška tekija i Stari most.

Erasmus+ projekat “Eco-Entrepreneurship & Circular Economy: On the Path to Sustainable Change” sprovodi Next Generation iz Sjeverne Makedonije sa partnerskim organizacijama CET Prizren sa Kosova*, Okret/Spin iz Bosne i Hercegovine, Dorea Educational Institute sa Kipra, Youth Workers Alliance Vranje iz Srbije i našom organizacijom iz Crne Gore.

Projekat „Eco-Entrepreneurship & Circular Economy: On the Path to Sustainable Change“ (u trajanju od 24 mjeseca, s početkom od 1. maja 2022. godine) je u skladu sa prioritetima programa Erasmus+ i fokusiran je na potrebe za povećanjem kapaciteta 6 omladinskih organizacija iz Programskih država (Sjeverna Makedonija, Srbija i Kipar) i Partnerskih država Zapadnog Balkana (Bosna i Hercegovina, Kosovo* i Crna Gora) za rad sa konceptima eko-preduzetništva i cirkularne ekonomije, za stvaranje mogućnosti razvoja kompetencija mladih ljudih u ovim oblastima i prenošenja principa cirkularne ekonomije u svoje prakse u predstojećim “zelenim” misijama tako da pomenute omladinske organizacije budu spremne da se suoče sa ekološkim i održivim izazovima 21. vijeka.

Ovaj projekat je finansiran od strane Evropske komisije uz donacije od strane Eko fonda, Rudnika uglja Pljevlja, Morskog dobra, Komunalno Budva i Opštine Nikšić koji su prepoznali značaj istog.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *