Naša izvršna direktorica, Milica Dedić, imala je priliku da u periodu od 15. do 16. maja prisustvuje Devetom EUSAIR forumu pod nazivom „Oblikovanje budućnosti EUSAIR-a“, održanom u Šibeniku, Hrvatska.

Forum se bavio EU strategijama za jadransku i jonsku regiju, i predstavljao je posljednji i najvažniji događaj predsjedanja Republike Hrvatske EUSAIR-om.

EU fondovi i njihovo efektivno korišćenje ključan su dio EU makroregionalnih strategija. Šibenski primjer je prikazan kao ilustracija mogućih rezultata pametnog korišćenja tih fondova.

Skupu su se kao domaćini obratili ministar vanjskih i evropskih poslova Goran Grlić Radman, ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, te šibensko-kninski župan Marko Jelić. Šibenski gradonačelnik Željko Burić prisustvovao je otvaranju foruma i u svom uvodnom govoru gostima poželio dobrodošlicu u grad Šibenik, najstariji izvorni hrvatski grad na istočnoj obali Jadrana. Komesarka za koheziju i reforme, Elisa Ferreira učestvovala je putem video poruke.

Glavne teme diskusije uključivale su načine za optimizaciju implementacije Kohezione politike tokom programskog perioda 2021-2027, reviziju Strategije, i poglede ka budućnosti. Tokom foruma, predsjedavanje EUSAIR-om je iz ruku Hrvatske predato u ruke Grčke, kao godišnja rotacija.

Forum je ponudio posebnu priliku za istraživanje konačnih rezultata revizije EUSAIR-a, njegovog akcionog plana i strukture upravljanja. Od samog početka bilo je jasno da značajan dijalog između više država i više učesnika prema jednoj zajedničkoj viziji znači podmlađen, istrajniji, učinkovitiji i spremniji EUSAIR. U vrijeme dok je revizija EUSAIR-a u završnoj fazi, EU rasprava o kohezionoj politici nakon 2027. je u punom jeku. Makroregionalne strategije su aktivne i već raspravljaju o najboljem putu naprijed, a na forumu EUSAIR-a prisutni su imali priliku učestvovati u toj raspravi.

6. Forum omladinskih organizacija Jadransko-Jonske regije (AIYOF6)

Uključivanje mladih u EUSAIR ključni je aspekt, obilježen ključnim koracima prema uspostavljanju Vijeća mladih. Njime će mladi jadransko-jonske regije dobiti platformu za širu saradnju i aktivno učešće u oblikovanju društveno-ekonomskog razvoja svog životnog prostora, u skladu sa krovnim ciljevima EUSAIR-a.

Radionice su pokrivale potrebe regije nakon 2027. godine, e-upravu, socijalnu koheziju, održivost poljoprivrede i obnovljive izvore energije. Paralelni događaji uključivali su konferenciju “Budućnost Interreg-a” i 6. Forum omladinskih organizacija Jadransko-Jonske regije (AIYOF6).

6. Forum omladinskih organizacija Jadransko-Jonske regije (AIYOF6)

AIYOF6 je imao za cilj valuaciju omladinskih akcija koje sprovodi AIE u okviru inicijative AI-NURECC PLUS. Cilj je unaprijediti stvaranje ekosistema za angažovanje mladih kako bi se smanjio jaz između donosilaca odluka Jadransko-Jonske regije i mladih, dok im se pružaju mreže, veze i vještine potrebne za doprinos oblikovanju budućnosti regije. Događaj je ilustrovao konkretne i pristupačne EU mogućnosti ponuđene kroz dva EU-finansirana projekta koja se fokusiraju na angažovanje mladih kao dio uspješnog višestepenskog upravljanja: Interreg Italija-Hrvatska DEMY-Coop i Gear Up! finansiran od strane EU DEAR Programa.

6. Forum omladinskih organizacija Jadransko-Jonske regije (AIYOF6)

AIYOF6 je prepoznao aktivno učešće Mreže mladih Jadransko-Jonske regije (AIYN), prve transnacionalne omladinske mreže u regiji, posvećene osiguravanju duboke i široke teritorijalne pokrivenosti EUSAIR-a, stimulisanju preuzimanja ciljeva i mogućnosti EUSAIR-a od strane mladih, te predlaganju, strukturiranju, dizajniranju i implementaciji aktivnosti koje predvode mladi, usmjerene na angažovanje, zagovaranje, podizanje svijesti i jačanje kapaciteta.

AIE-AIYN saradnja se razvijala tokom godina i bila je ključna za prikupljanje perspektiva i preporuka mladih o reviziji Akcionog plana EUSAIR-a, te podršku učešću mladih u svim omladinski relevantnim događajima EUSAIR-a kao i u nedavnim konsultacijama Savjeta mladih EUSAIR-a. Članovi AIYN, među kojima je i naša organizacija, takođe su izrađivali dokumente o perspektivama mladih o EUSAIR relevantnim temama kao što su održivi turizam, cirkularna ekonomija, kulturne i kreativne industrije, digitalna društvena i komunikaciona pitanja. Ova iskustva i znanja će biti osnova za nastavak razmišljanja i diskusija o ulozi mladih u EUSAIR-u.

Forum su zajednički organizovali Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske te Ministarstvo turizma i sporta Republike Hrvatske u bliskoj saradnji sa Evropskom komisijom, te podrškom EUSAIR-a.

EUSAIR Facility Point, uz podršku Evropske mreže preduzetništva i Hrvatske gospodarske komore, organizovao je međunarodne B2B sastanke tokom drugog dana Foruma, u okviru kojih je Milica imala priliku da predstavnicima relevantnih institucija, organizacija i kompanija predstavi rad naše organizacije i Komunuma.

Milica Dedić

Ovaj događaj okupio je mala i srednja preduzeća, istraživačke institucije, univerzitete, razvojne organizacije, udruženja i druge organizacije iz deset EUSAIR zemalja: Italije, San Marina, Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije, Grčke i Albanije.

Učešće na 9. EUSAIR forumu omogućilo je značajne uvide i umrežavanje sa ključnim akterima u regionu, što će doprinijeti daljem unapređenju naših projekata i inicijativa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *