Dana 10. juna 2024. godine, u prijatnom ambijentu Hotela Ramada u Podgorici, održana je Četvrta redovna sjednica Skupštine Mreže za mlade Crne Gore (MMCG), kojoj su, u ime naše organizacije, punopravne članice Mreže, prisustvovale Bojana Paljević kao delegat i izvršna direktorica naše organizacije, Milica Dedić, kao nova članica Upravnog odbora Mreže.

Četvrta Redovna sjednica Skupštine MMCG

Sjednica je započela uvodnim govorima Generalnog sekretara MMCG, Vladimira Perazića, predstavnika Regional Cooperation Council-a (RCC) Ognjena Markovića, i predstavnika Ministarstva sporta i mladih Crne Gore Branka Steševića. Njihova obraćanja postavila su ton za produktivnu i konstruktivnu diskusiju koja je uslijedila nakon jednoglasnog izglasavanja dnevnog reda.

Jedno od ključnih pitanja koje je otvoreno tokom uvodnog dijela bilo je odabir novog Predsjednika Skupštine MMCG, budući da je prethodni predsjednik podnio ostavku. S obzirom na to da među delegatima nije bilo zainteresovanih za preuzimanje ove funkcije, predloženo je da Generalni sekretar Vladimir Perazić preuzme ovu ulogu do kraja sjednice. Delegati su jednoglasno usvojili ovaj prijedlog, čime je sjednica mogla nesmetano nastaviti sa radom.

Druga tačka dnevnog reda obuhvatila je razmatranje prijema i isključivanja organizacija članica. Komisija za prijem i reviziju članstva, koju čine Miloš Marković, Anđela Ristić i Vladimir Perazić, predstavila je svoje nalaze. Nakon diskusije, jednoglasno je odlučeno da NVO „Mreža za omladinski aktivizam“ iz Podgorice postane punopravna članica, dok su NVO „Bioinformatika“ iz Herceg Novog i NVO „Eko-tim“ iz Podgorice primljene kao pridružene članice. Takođe, zbog duže neaktivnosti, odlučeno je o isključenju NVO „Centar za ekonomski prosperitet i slobodu – CEPS“ i NVO „Omladinski kulturni centar“. Dodatno, NVO „Djeca Crne Gore“ istupila je iz Mreže na vlastiti zahtjev. Sve odluke su jednoglasno usvojene.

U okviru treće tačke dnevnog reda, predsjednik Upravnog odbora MMCG, Miloš Marković, predstavio je detaljan Godišnji izvještaj o radu MMCG za 2023. godinu. U izvještaju su obuhvaćeni svi ključni događaji, aktivnosti, projekti i inicijative koje su realizovane tokom godine. Poseban akcenat stavljen je na uspjehe u implementaciji programa za mlade, saradnji sa domaćim i međunarodnim partnerima, kao i izazovima s kojima se organizacija suočavala. Nakon što je Marković završio sa prezentacijom, izvještaj je jednoglasno usvojen, čime su potvrđeni svi dosadašnji napori i postavljeni temelji za još bolji rad u narednom periodu.

Četvrta tačka dnevnog reda odnosila se na usvajanje Godišnjeg plana rada za 2024. godinu. Tokom diskusije, delegati su predložili dodavanje odredbe o komunikaciji sa članicama organizacija, što je već bilo uključeno u nacrt plana. Nakon prezentacije, plan je takođe jednoglasno usvojen.

Peta tačka dnevnog reda bila je verifikacija mandata Generalnog sekretara MMCG, Vladimira Perazića, na period od tri godine. Delegati su jednoglasno verifikovali njegov mandat. U okviru iste tačke, Filip Vicković iz NVO „Aktivna zona“, izabran je za člana Nadzornog odbora MMCG, takođe jednoglasno.

Miljana Pejić (KOMS)

Nakon zaključenja sjednice nastavljene su konsultacije povodom usvajanja Strateškog plana MMCG za period 2025-2029. Ove konsultacije vodila je Miljana Pejić iz Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS), pružajući dodatnu perspektivu i podršku u definisanju budućih ciljeva i strategija.

Ova sjednica, koja je sprovedena u okviru Western Balkans Youth Lab projekta, kojeg implementira Regional Cooperation Council (RCC) uz finansijsku podršku Evropske unije, bila je ključna za konsolidaciju članstva, usvajanje važnih dokumenata i postavljanje temelja za dalji rad Mreže za mlade Crne Gore, osiguravajući aktivno i odgovorno učešće mladih u razvoju društva.

Svi materijali sa sjednice su dostupni OVDJE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *