U toku jučerašnjeg dana, 5. jula, u prijatnom ambijentu hotela “Ramada” u Podgorici, održana je završna konferencija „Aktivacija potencijala mladih – Komparativna analiza Zakona o mladima“, koju je organizovala Mreža za mlade Crne Gore. Ovaj događaj okupio je predstavnike omladinskih i međunarodnih organizacija, državnih i privrednih institucija, kao i mlade ljude koji aktivno doprinose razvoju omladinske politike u našoj zemlji.

Konferencija je aktivnost projekta „Budućnost mladih: aktivacija potencijala“, podržanog kroz program Podržani=Osnaženi, u okviru grant šeme “Zajednica u akciji” koji realizuje Fond za aktivno građanstvo (fAKT) u partnerstvu sa Zakladom za razvoj lokalne zajednice „Slagalica“ iz Hrvatske. Projekat finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave Crne Gore.

Milica Dedić

Naša izvršna direktorica, Milica Dedić, imala je čast da kao članica Upravnog odbora Mreže za mlade Crne Gore pozdravi prisutne i uvede ih u program konferencije. Nakon nje, prisutnima se prvi obratio generalni sekretar Mreže, Vladimir Perazić, koji je govorio o sprovedenim aktivnostima projekta, ističući svoje iskustvo i predanost radu sa mladima. Sledeća se prisutnima obratila Anica-Maja Boljević u ime Fonda za aktivno građanstvo (fAKT) govoreći o ključnoj ulozi te organizacije u podršci aktivnog učešća građana, posebno mladih u našem društvu.

Vladimir Perazić

Nakon uvodnih govora prešlo se na ključne djelove konferencije. Kroz konstruktivne diskusije i razmjenu iskustava analizirao se trenutni Zakon o mladima, identifikovali njegovi nedostaci, te predlagale izmjene koje će omogućiti bolju podršku mladima i njihovim organizacijama.

Anica-Maja Boljević

Konferencija je nastavljena prezentacijom Komparativne analize Zakona o mladima. Ovu važnu analizu predstavio je Slaven Živković iz De Facto Consultancy. Njegovi uvidi i stručnost pomogli su prisutnima da bolje razumiju postojeće zakonske okvire i potencijalne promjene. S obzirom na različite pristupe i modele koji se primjenjuju u zemljama Evropske unije i Zapadnog Balkana, sprovedena je detaljna analiza zakona o mladima kako bi se identifikovale najbolje prakse i potencijalna poboljšanja za zakonodavstvo Crne Gore.

Slaven Živković

Analiza je obuhvatila definisanje mladih, sastav savjeta za mlade i drugih savjetodavnih tijela, krovne organizacije mladih i njihovo finansiranje, kao i definisanje omladinskog rada i kriterijume za sticanje zvanja omladinskog radnika. Ova sveobuhvatna analiza pruža okvir za unapređenje zakonodavstva koje se odnosi na mlade u Crnoj Gori. Čitav dokument analize možete pronaći OVDJE.

Nakon vrlo detaljne i informativne prezentacije započelo se sa ključnim dijelom konferencije – panel diskusijom. Ova diskusija se fokusirala na izazove i prilike u primjeni Zakona o mladima, potrebne izmjene zakona, te značaj adekvatnog finansiranja omladinskih organizacija.

Panel diskusija – Miljana Pejić, Marko Boko, Milica Bešović-Ljumović, Vladimir Perazić i Miloš Marković (s lijeva na desno)

Panel je vodio Miloš Marković, predsjednik Upravnog odbora Mreže za mlade Crne Gore, koji je ugostio sledeće stručnjake:

Milica Bešović Ljumović, v.d. generalne direktorice Direktorata za mlade i saradnju sa NVO u Ministarstvu sporta i mladih;

Vladimir Perazić, generalni sekretar Mreže za mlade Crne Gore;

Marko Boko, Evropski parlament, odnosi s javnošću i program za mlade;

Miljana Pejić, generalna sekretarka Krovne organizacije mladih Srbije (KOMS).

Gđa Ljumović je govorila o glavnim izazovima u primjeni Zakona o mladima i ključnim članovima zakona koji treba da budu modifikovani u okviru predstojećih izmjena i dopuna. Takođe je istakla važnost kvalitetnog definisanja finansiranja Krovnog reprezentativnog saveza i Omladinskih servisa kroz zakonske promjene. Vladimir Perazić je predstavio stavove Mreže za mlade Crne Gore o Zakonu o mladima, dok su Marko Boko iz Hrvatske i Miljana Pejić iz Srbije podijelili svoja iskustva i zakonske prakse iz njihovih zemalja, pružajući tako uvid u regionalne i EU modele za unapređenje omladinske politike.

Na kraju panel diskusije, organizovan je networking dio, gdje su prisutni mogli razmijeniti ideje, iskustva i dodatno se međusobno povezati. Ovaj segment konferencije pružio je dodatne mogućnosti za saradnju i razvoj novih inicijativa.

Jučerašnja konferencija je obezbijedila platformu za plodonosne razgovore i zajedničke korake ka boljoj budućnosti za mlade u Crnoj Gori, potvrđujući posvećenost kontinuiranom unapređenju omladinske politike i stvaranju povoljnijih uslova za razvoj i angažman mladih ljudi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *