U toku jučerašnjeg dana, 11. jula, Milica Dedić, kao predstavnica poslodavca u civilnom sektoru, naše organizacije, učestvovala je na Sajmu poslova pod nazivom “Digitalne vještine – ključ za karijerni napredak”, koji su organizovali ICT Cortex i Tehničko-istraživačka laboratorija u hotelu Ramada u Podgorici.

Ovaj događaj predstavljao je završnu aktivnost one-stop-shop edukativnog programa za povećanje zapošljivosti mladih, a u okviru projekta “Inkluzivan napredak ka EU integracijama”, koji sprovode Forum MNE i Centar za omladinsku edukaciju uz podršku Evropske unije i Ministarstva javne uprave.

Događaj je okupio više od 40 poslodavaca iz civilnog, biznis i IT sektora sa ciljem da mladim i inovativnim ljudima, koji su prošli taj program obuke, obezbijedi priliku da demonstriraju svoje vještine i stečena znanja, predstave se poslodavcima u razgovorima “1 na 1”, čuju njihove savjete za dalji karijerni razvoj, steknu uvid o potrebama na tržištu rada i eventualno dobiju priliku za zaposlenje.

Jelena Novićević, Forum MNE

Događaj je otvorila Jelena Novićević, projektna menadžerka u Forumu MNE, koja je sažeto pružila detalje aktivnosti kroz koje su prolazili učesnici obuke, a potom i Birgitte Kuchar iz Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, koja je na našem jeziku pozdravila prisutne i naglasila značaj sticanja novih vještina, usklađenosti s potrebama tržišta rada i zapošljavanja mladih.

Birgitte Kuchar, Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori

Nakon vrlo inspirativnih uvodnih govora, događaj je nastavljen panel diskusijom “Šta poslodavci očekuju od budućih zaposlenih?”, čije su učesnice bile predstavnice članica ICT Cortex-a: Bild Studio, Logate i Tungsten Automation.

Panel diskusija “Šta poslodavci očekuju od budućih zaposlenih?”

Panelistkinje su govorile o tome kako mladi treba da nastupe prilikom intervjua za posao za koji nemaju iskustvo, ističući da je potrebno da budu autentični, da stečeni sertifikati pokazuju njihov uložen trud, strpljenje i spremnost da uče, te da se prethodno informišu o poslodavcu, pokažu svoju energiju i dobro se informišu o poziciji za koju apliciraju. Govorile su i o samom načinu apliciranja, naglašavajući da se CV uvijek treba prilagoditi poziciji za koju se aplicira, kao i sam mail i motivaciono pismo.

Panelistkinje su takođe istakle da su tehnički momenti u CV-ju bitni i da selekciju često ne vrši samo HR tim već i direktor, a neke kompanije koriste softvere koji automatski eliminišu veliki broj CV-ja na osnovu ključnih riječi.

Jedna od tema koja je bila interesantna u okviru diskusije bila je i kako pregovarati za platu a da budu svi zadovoljni. Panelistkinje su savjetovale da kandidatima nikada ne bude neprijatno odgovoriti na takvo pitanje poslodavcu, te ako nemaju preciznu cifru neka iznesu rang, od – do. Informisale su prisutne da poslodavci imaju unaprijed definisan budžet i da uvijek postoji prostor za pregovaranje ako se kandidat predstavi kao neko ko bi doprinio kompaniji. Takođe su savjetovale da kandidati razmotre i druge benefite poput mentorstva i obuka, te da prethodno istraže visinu plata u sektoru i iskustva drugih zaposlenih u toj kompaniji.

Nakon panela, uslijedila je kratka pauza, a događaj je nastavljen sa sesijom Speed Dating formata u okviru koje su učesnici obuka imali priliku da se predstave individualno, 1 na 1, ostavljajući svoj CV u razgovoru sa poslodavcima, među kojima je bila i naša Milica.

Tokom ovih sesija, Milica je upoznala mnoge mlade i perspektivne ljude sa iskustvima u oblastima prava, digitalnog marketinga, umjetnosti i drugih, voljne da se usavršavaju.

Ovakvi događaji su za našu organizaciju od izuzetnog značaja jer podržavaju mlade ljude na putu njihovog ekonomskog osnaživanja i pružaju nam priliku da prepoznamo talente i potencijalne buduće zaposlene. Podržavamo ovakve inicijative i vjerujemo da su one ključne za razvoj i napredak mladih u našoj zajednici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *