Naša organizacija sa zadovoljstvom objavljuje svoje učešće kao pridruženi partner na Erasmus+ projektu Digital Response to Unemployment Problems in the Western Balkans (DRUPWB) (“Digitalni odgovor na probleme nezaposlenosti na Zapadnom Balkanu” (DRUPWB)). Ovaj projekat, sufinansiran od strane Evropske unije, zvanično je započeo u decembru 2023. godine i ima za cilj unapređenje stručnog obrazovanja i obuke (VET) u regionu, s posebnim fokusom na mlade.

Kick-off meeting

Naša organizacija se pridružuje ovom značajnom projektu u saradnji sa Ju Srednjom građevinsko-grodetskom školom ” Inž. Marko Radević” iz Podgorice, koja je jedan od glavnih partnera u projektu. Pored “Marka Radevića”, u konzorcijumu projekta su i druge renomirane organizacije, uključujući VILNIUS TECH (Litvanija), Pannonia Consulting (Hrvatska), Outside Media & Knowledge (Njemačka), Spin/Okret (Bosna i Hercegovina) i CRCA (Albanija). U projektu takođe učestvuju pridruženi partneri kao što su Innooctava (Litvanija), Zenica Development Agency ZEDA (Bosna i Hercegovina), Ministry of Outsourcing (Bosna i Hercegovina), thevisionworks – tvw GmbH (Njemačka), ICTSlab (Albanija).

Doprinos naše organizacije u okviru ovog projekta će se naročito ogledati naredne godine kroz organizaciju posjeta različitim kompanijama i malim i srednjim preduzećima (SMEs) u lokalnoj zajednici, koja posluju u jednom ili više od četiri polja struke koja su obuhvaćena novim kurikulumima razvijenim putem projekta. Ove posjete će biti organizovane u saradnji između Srednje škole za građevinarstvo i geodeziju “Marko Radević” i naše organizacije, koja ima bogato iskustvo u organizaciji edukativnih posjeta.

Svaki partner, u saradnji sa svojim pridruženim partnerima, organizovaće četiri lokalne edukativne radionice i sesije, od kojih će svaka biti zasnovana na jednom od četiri nova kurikuluma razvijena putem projekta. U ukupno šest zemalja učesnica biće organizovano 24 lokalne edukativne radionice – po šest u svakoj zemlji.

U maju 2024. godine, zvanično je lansirana prva verzija DRUPWB online platforme, koja je dostupna na adresi https://digital-response.eu/. Platforma trenutno nudi informacije o glavnim aktivnostima projekta, obrazovnim resursima, i pruža priliku zainteresovanim stranama da se povežu sa partnerima projekta. Posebno ističemo sekciju “News” na platformi, gdje možete pratiti najnovije informacije o aktivnostima projekta i radu partnerskih organizacija. U “Education” sekciji dostupni su uvidi u naše edukativne materijale, uključujući istraživanja i obrazovne kurikulume. Trenutno je dostupan istraživački dokument analiza i mapa postojećih neformalnih obrazovnih kurikuluma stručnih obrazovnih programa u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Njemačkoj, Crnoj Gori i Litvaniji, s fokusom na savremene prilike za radnu snagu današnjice, koji možete pročitati na linku ovdje.

Ostali obrazovni materijali, uključujući obrazovni kurikulum, biće objavljeni u avgustu 2024. godine, dok će izvještaj o sadržaju treninga za edukatore biti dostupan u februaru 2025. godine. Platforma će takođe nuditi online kurseve koji će biti dostupni krajem 2024. godine, omogućavajući korisnicima da pohađaju kurseve tempom koji im najviše odgovara.

Naša organizacija ostaje posvećena unapređenju obrazovanja i integracije mladih, i raduje se nastavku rada na ovom važnom projektu koji ima za cilj poboljšanje zapošljivosti mladih u regionu Zapadnog Balkana. Pozivamo sve zainteresovane da posjete našu platformu i prate aktivnosti projekta kako bismo zajedno doprinosili boljoj budućnosti za sve.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *