Naša izvršna direktorica, Milica Dedić, imala je priliku da učestvuje na VII Ruralnom kampu za mlade “Postani Lider za LEADER!” koji se održao od 27. do 30. avgusta u hotelu Pljevlja, u Pljevljima, Crna Gora. Kamp je organizovan od strane Mreže za ruralni razvoj Crne Gore u partnerstvu s Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Crne Gore.

Trideset mladih lidera iz različitih opština Crne Gore provelo je četiri dana u Pljevljima, baveći se temom LEADER programa i osnivanjem lokalnih akcionih grupa (LAG-ova), stekavši potrebna znanja i veštine za animiranje lokalnih zajednica i uspješnu implementaciju tih procesa.
Prvi dan kampa započeo je svečanim otvaranjem u sali SO Pljevlja, gdje su učesnike pozdravili predsjednik Opštine Pljevlja dr Dario Vraneš, predsjednik Mreže za ruralni razvoj Crne Gore, Ratko Bataković, Bianka Laskovich iz UN FAO, i Matija Zamljačanec iz Balkanske mreže za ruralni razvoj BRDN.

Prvi radni dio bio je posvećen osnovama LEADER-LAG programa, uz uvod Miloša Kusovca iz Ministarstva poljoprivrede, koji je predstavio Mjeru 5 IPARD III programa. Matija Zamljačanec je pružio komparativnu analizu LEADER programa u drugim državama, pružajući učesnicima širi kontekst o mogućnostima i izazovima ovog programa.


Drugog dana, fokus je bio na kreiranju i upravljanju LAG-ovima. Matija Zamljačanec je obučavao učesnike o formiranju lokalnih akcionih grupa, interakciji sa dionicima i razvoju lokalnih razvojnih strategija. Kroz grupni rad, učesnici su imali priliku da primijene stečeno znanje, kreirajući imaginarne LAG-ove, definišući dionike i razvijajući strateške planove.


Treći dan je bio posvećen detaljnom razumijevanju implementacije LEADER programa. Matija Zamljačanec je predstavio stvarne primjere iz Hrvatske, opisujući sve korake nastanka i razvoja LAG-a. Nakon radnog dijela, učesnici su uživali u obilasku znamenitosti Pljevalja, uključujući Meandre Ćehotine sa svojim impresivnim prirodnim krivudanjima, Zavičajni muzej, gdje su se upoznali sa lokalnom istorijom, i Husein pašinu džamiju, značajnom kulturnom tačkom. Ovi izleti su omogućili učesnicima da se upuste u kulturno i prirodno nasleđe regiona.
Četvrtog, poslednjeg dana kampa, učesnici su učestvovali u evaluaciji, gdje su razmijenili svoja iskustva i naučene lekcije. Kamp se završio posjetom Manastiru Svete Trojice, koji je, svojim duhovnim i istorijskim značajem, pružio savršeno okruženje za zajedničko razmišljanje o budućim koracima.


Milica Dedić je u okviru ovog kampa takođe imala priliku da podijeli svoja iskustva i motivaciju za TV Pljevlja i TV Nikšić. Kompletni video prilozi TV Pljevlja i TV Nikšić mogu se pronaći na sledećim linkovima:

Učešće na ovom kampu bilo je izuzetno značajno za NVO Glas. Ova prilika je doprinijela našem razumijevanju i angažovanju u podršci mladim liderima i razvoju ruralnih zajednica. Radujemo se budućim aktivnostima i nastavku angažovanja u sličnim inicijativama koje imaju za cilj unapređenje društva i zajednica u Crnoj Gori.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *