U toku današnjeg dana, naša direktorica, Milica Dedić, prisustvovala je panelu koji je organizovala poslanica u Skupštini Crne Gore, Slađana Kaluđerović, u hotelu CUE u Podgorici. Panel je okupio advokate, predstavnike državnih institucija, aktiviste i druge zainteresovane strane, a bio je posvećen prezentaciji benefita Predloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu, koji je Slađana Kaluđerović podnijela u skupštinsku proceduru.

Ovaj predlog zakona odnosi se na produženje maksimalnog trajanja roditeljskog odsustva i omogućavanje roditeljima fleksibilnijeg korišćenja istog, sa ciljem bolje brige o maloljetnom djetetu. Predloženo je da se nakon prvog dijela roditeljskog odsustva, koje se koristi u trajanju do 365 dana od rođenja djeteta, omogući korišćenje dodatnih 180 dana, u cjelini ili u djelovima, do navršene pete godine života djeteta. Ova fleksibilnost bi roditeljima omogućila da bolje usklade poslovne i porodične obaveze.

Milica Dedić, kao građanski aktivista, poslodavac i žena koja vidi sebe u budućnosti kao majku, imala je sveobuhvatan i konstruktivan pristup u komentarisanjima predloga. Ona je istakla da predložene izmjene pružaju značajnu podršku roditeljima, omogućavajući im bolju uključenost u rane faze razvoja djeteta, što doprinosi kvalitetu porodičnog života i jačanju porodičnih vrijednosti. Međutim, ukazala je i na izazove u primjeni ovih izmjena, posebno iz perspektive poslodavaca. Naglasila je da bi fleksibilno korišćenje roditeljskog odsustva moglo otežati planiranje radne snage i osiguravanje adekvatnih zamjena, što bi posebno pogodilo mala preduzeća. Takođe, produženo odsustvo bi moglo prouzrokovati dodatni finansijski teret za poslodavce, ukoliko ne budu obezbijeđene adekvatne državne subvencije ili olakšice.

Milica je predložila dodatnu mjeru koja bi mogla doprinijeti efikasnijoj primjeni zakona – omogućavanje majkama da do treće godine djeteta rade pola radnog vremena uz potpuno isplaćene doprinose. Ova mjera bi im omogućila da ostanu povezane s tržištem rada, dok istovremeno aktivno učestvuju u odgoju djeteta, čime bi se izbjegla socijalna izolacija i podržalo dugoročno ekonomsko osnaživanje žena.

Na kraju, Milica je istakla da ovako humane i lijepe inicijative zaslužuju podršku, naglasivši da je profesionalni pristup poslanice Slađane Kaluđerović u rješavanju važnih pitanja koja se tiču ravnoteže između poslovnog i privatnog života izuzetno pohvalan.

NVO Glas, kroz svoje aktivnosti, u potpunosti podržava napore usmjerene na unapređenje prava roditelja u Crnoj Gori i doprinosi jačanju svijesti o značaju ovih zakonskih izmjena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *