Naša organizacija, NVO GLAS, postala je partner na novom Erasmus+ 2021–2027 projektu pod nazivom „Not Neat to be NEET – Not Neat to be NEET – building capacities of the Western Balkan’s youth organisations for more inclusive projects and full participation of youth with fewer opportunities“. Projekat zvanično počinje 1. novembra 2024. godine i trajaće 20 mjeseci.

Projekat okuplja pet partnerskih organizacija iz regiona Zapadnog Balkana, a koordinator projekta je Udruženje Narodni parlament iz Srbije. Pored NVO GLAS iz Crne Gore, u konzorcijumu učestvuju i Agencija lokalne demokratije (LDA) iz Mostara (Bosna i Hercegovina), Center for Bridging Communities (CBC) iz Tirane (Albanija), te Omladinski centar Drenas (YCD) iz Glogovca (Kosovo*).

Glavni cilj projekta je jačanje kapaciteta omladinskih organizacija i povećanje uključenosti mladih sa smanjenim mogućnostima u različite projekte i aktivnosti u regionu. Mladi iz NEET kategorije (oni koji nisu zaposleni, ne školuju se i ne pohađaju obuke) suočavaju se sa mnogobrojnim izazovima, uključujući ekonomske, fizičke, društvene ili kulturne prepreke. Njihova participacija na međunarodnim projektima zahtijeva dodatne resurse i podršku, a ovaj projekat nudi priliku da se ti izazovi efikasno adresiraju.

Kroz niz obuka, mapiranja potreba, umrežavanja i razmjene iskustava, projekat će omogućiti organizacijama iz manjih zajednica da razviju nove metode rada sa mladima koji se suočavaju sa raznim socijalnim i ekonomskim barijerama. Na ovaj način, mladi će dobiti priliku da se aktivnije uključe u društvene tokove, steknu nova znanja i vještine, i postanu pokretači promjena u svojim lokalnim zajednicama.

U sklopu projekta, biće razvijena metodologija za neformalno obrazovanje osoblja i volontera koji rade sa mladima, koja će biti testirana kroz kapacitetske treninge i praktične aktivnosti. Takođe, poseban fokus biće stavljen na izgradnju kapaciteta za uključivanje mladih sa smanjenim mogućnostima u buduće projekte. Dodatni cilj projekta je jačanje saradnje između omladinskih organizacija u regionu kroz umrežavanje i razmjenu iskustava. Razvijaće se i digitalna platforma koja će olakšati prekograničnu saradnju, promovisati neformalno obrazovanje i pružiti podršku mladima da se uključe u projekte i društvo u cjelini. Jedan od ključnih rezultata projekta biće digitalni priručnik koji će sadržati razvijene metodologije i alate, omogućavajući i drugim omladinskim organizacijama da primijene stečeno znanje i iskustvo.

Za našu organizaciju, učešće u ovom projektu je od izuzetnog značaja. S obzirom na to da Crna Gora ima visoku stopu mladih u NEET kategoriji, ovaj projekat nam pruža priliku da sistematski radimo na rješavanju ovog problema. Razvoj inkluzivnih metoda i obuka za naše volontere i osoblje značajno će unaprijediti naš rad, omogućavajući većem broju mladih da se uključe u naše aktivnosti.

Očekujemo da će projekat pružiti dugoročne benefite, uključujući jačanje kompetencija omladinskih radnika, razvoj inkluzivnih metodologija prilagođenih mladima sa smanjenim mogućnostima, te kreiranje transnacionalne mreže organizacija koje će zajednički raditi na poboljšanju kvaliteta omladinskih projekata u regionu. Vjerujemo da će pozitivni efekti biti osjetni ne samo u Crnoj Gori, već i širom Zapadnog Balkana.

Projekat „Not Neat to be NEET“ ko-finansira Evropska unija. Izneseni stavovi i mišljenja pripadaju isključivo autorima i ne predstavljaju nužno zvanične stavove Evropske unije ili Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizuelnu djelatnost i kulturu (EACEA). Evropska unija ni EACEA ne snose odgovornost za njih.

„Not Neat to be NEET“ non-profit project is co-funded by the European Union. 
Views and opinions expressed are however those of the author(s) only and do not necessarily reflect those of the European Union or European Education and Culture Executive Agency (EACEA). Neither the European Union nor the EACEA can be held responsible for them.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *