Naš predstavnik, Ognjen Tomčić, imao je priliku da učestvuje na studentskom kursu pod nazivom “Western Balkans Cyber Camp” organizovanog od strane “The National Authority on Electronic Certification and Cybersecurity” (AKCESK).

Učesnici Western Balkans Cyber Camp-a

Događaj je održan u hotelu “Movenpick”, nadomak Drača u Albaniji, u periodu od 10. do 12. maja, sa ciljem međusobne saradnje zemalja Zapadnog Balkana i pružanja obuke studentima u oblasti sajber bezbjednosti.

Učesnici iz Crne Gore

Pored Ognjena, Crnu Goru je predstavljalo još sedam studenata, zajedno sa Samirom Orahovcem, predstavnikom CIRT-a, i Mladenom Vukašinovićem sa Univerziteta Crne Gore.

Kurs je pohađalo ukupno 40 studenata iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Albanije i Kosova, zajedno sa ekspertima iz oblasti sajber bezbjednosti, među kojima su bili Kristian Josifi, Bledar Kacedej i Redon H.

Program je podržan od strane “Regional Cooperation Council” (RCC), “OSCE Presence in Albania”, “OSCE Misija u Srbiji”, “OSCE Mission to Kosovo”, Državnog sekretarijata SAD-a i “CRDF Global”.

Samir Orahovac, CIRT

Tokom prvog dana kursa uvodnu riječ su imali Kristian Josifi i Bledar Kacedej, koji su ukratko objasnili raspored obuke. Nakon toga, učesnici su dobili priliku da se međusobno upoznaju i razmijene kontakte uz brojne interaktivne igre.
Naredni dan je započeo zvaničnim uvodnim obraćanjem generalnog direktora AKCESK-a, Igli Tafa, generalne sekretarke RCC-a, Majlinde Bregu, predstavnice Američke ambasade u Tirani, Allison Dyess, direktora CRDF Global-a, Toda Spiresa i predstavnice “OSCE Presence in Albania”, Brunilde Halili. Potom su održane dvije panel diskusije na temu trenutnog stanja sajber bezbjednosti u zemljama Zapadnog Balkana i akademskoj perspektivi studenata, na kojima su učestvovali stručnjaci i profesori iz pomenute oblasti.

Mladen Vukašinović, UCG

Tod Spires je zatim održao izlaganje o karijeri u sajber bezbjednosti, nudeći brojne savjete. Nakon kratke pauze, AKCESK eksperti Gerald Bici, Ergis Gaxho, Enxhi Mete i Erano Elmazi su dali instrukcije o bezbjednom korištenju interneta i izbjegavanju prijetnji po privatnost. Takođe su pokazali kako se pomoću Kali Linux operativnog sistema može dobiti pristup šifri Wi-Fi rutera.

Timski rad učesnika

Potom je uslijedilo takmičenje između studenata iz različitih država radi podsticanja multinacionalne saradnje. Timovi su imali zadatak da riješe što više postavljenih problema. Dan je završen mečom odbojke.

Učesnici aktivni u meču odbojke na pijesku

Poslednjeg dana takmičenje je nastavljeno, nakon čega je proglašen pobjednički tim. Ovaj inspirativni događaj završen je svečanom dodjelom sertifikata učesnicima u nadi da će zajedničkim snagama biti pravi promoter obezbjeđivanja sajber bezbjednosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *