U periodu od 26. maja do 1. juna 2024. godine, u Hotelu i Spa Arena, Popova Šapka, Tetovo, Sjeverna Makedonija, održana je razmjena mladih pod nazivom “Digital Guardians: Empowering Youth for Online Safety and Digital Citizenship”.

Ovaj inspirativni događaj okupio je 20 mladih učesnika iz Sjeverne Makedonije, Srbije, Albanije i Crne Gore, a petočlani tim iz Crne Gore predvodila je naša izvršna direktorica Milica Dedić.

Razmjena je bila podržana od strane RYCO-a u okviru programa “RYCOnnecting You(th)”, s ciljem osnaživanja mladih za sigurno korišćenje digitalnog svijeta i promovisanje odgovornog digitalnog ponašanja.

Organizator razmjene bio je Atlantis ESC iz Sjeverne Makedonije, dok su partneri na projektu bili Community Empowering and Organization iz Albanije, Youth Workers Alliance iz Srbije i našom organizacijom iz Crne Gore.

Prvog dana razmjene, učesnici su nakon iscrpnih putovanja stigli u predivan hotel, gdje su ih dočekali u domaćinskoj atmosferi. Nakon prijema, svi su se odmorili i pripremili za aktivnosti koje su ih čekale narednog dana.

Drugog dana, učesnici su imali priliku da se upoznaju kroz razne interaktivne aktivnosti. Dan je počeo predstavljanjem njihovih očekivanja, strahova i doprinosa. Slijedile su igre za izgradnju tima, koje su omogućile učesnicima da se bolje upoznaju i povežu. Takođe, diskutovalo se o ulozi pomirenja u postizanju regionalnog mira i razumijevanja, što je dodatno obogatilo iskustvo.

Treći dan bio je posvećen digitalnoj pismenosti i odgovornoj upotrebi društvenih mreža. Učesnici su se upoznali sa izazovima sajber bezbjednosti i načinima zaštite online prostora. Radili su u grupama na kreiranju plana za procjenu i smanjenje rizika od sajber napada. Nakon intenzivnog radnog dijela, učesnici su se opustili i družili kroz aktivnost planinarenja, što je dodatno ojačalo timski duh.

Četvrtog dana, učesnici su istraživali osnove medijske pismenosti, kritičkog razmišljanja i problema lažnih vijesti. Radili su u grupama na kreiranju kampanja za podizanje svijesti o lažnim vijestima, koristeći dodijeljene situacije kao osnovu za svoje projekte.

Peti dan razmjene bio je fokusiran na izazove sajber nasilja, podizanje svijesti o ovom problemu i online sigurnosti. Učesnici su kreirali foto i video kampanje koje su se bavile temom sajber nasilja, što im je omogućilo da praktično primijene stečena znanja.

Šesti dan razmjene bio je rezervisan za kreiranje i prezentaciju radova po nacionalnim timovima na teme sajber nasilja i zaštite online naloga. Ostatak dana učesnici su iskoristili za druženje i jačanje prijateljstava koja su stekli tokom razmjene.

Sedmog dana, učesnici su se srećni vraćali svojim domovima, bogatiji za nova prijateljstva i znanja o jednoj od najaktuelnijih tema današnjice.

Razmjena je bila izuzetno uspješna, ostavljajući dubok utisak na sve učesnike i podstičući ih da budu ambasadori sigurne upotrebe interneta i odgovornog digitalnog ponašanja. Ova razmjena mladih pokazala je koliko je važno edukovati i međusobno povezivati mlade ljude iz regiona, kako bi zajedno gradili sigurniju i odgovorniju digitalnu zajednicu. Učesnici su se vratili svojim domovima sa novim znanjima, vještinama i prijateljstvima koja će im pomoći da budu odgovorni digitalni građani.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *