U toku jučerašnjeg dana, u prostorijama Omladinskog centra Podgorica, održali smo jednočasovnu interaktivnu radionicu “Razumijevanje sajber nasilja i online sigurnosti u Crnoj Gori”. Radionicu je vodila izvršna direktorica naše organizacije, Milica Dedić, koja je učesnicima pružila sveobuhvatan uvid u različite aspekte sajber nasilja.

Milica Dedić, NVO GLAS

Milica Dedić je otvorila radionicu predstavljanjem definicije i oblika sajber nasilja, naglašavajući razlike i sličnosti između sajber i fizičkog nasilja. Posebno je istakla da, za razliku od fizičkog nasilja, sajber nasilje može biti prisutno 24/7 i često dolazi sa anonimnošću napadača, što može dodatno otežati situaciju za žrtve.

Dedić je predstavila statistike vezane za sajber nasilje u Crnoj Gori, naglašavajući rastući problem među mladima. Takođe je govorila o posledicama koje sajber nasilje donosi, te iznijela statistiku za Crnu Goru vezano za psihološko nasilje, ističući da cyberbullying je izazvalo tugu i anksioznost kod 40% žrtava, dok 25% je razvilo povučeno ponašanje, a ozbiljni psihološki problemi su se pojavili kod 10% žrtava. Diskutovano je i o uskim granicama između online zlostavljanja i zbijanja šale, te je Milica naglasila da internet ima više svojih pozitivnih strana. Umjesto da zbog zlostavljanja odustajemo od korištenja interneta, treba da se potrudimo da sami kreiramo siguran i ljubazan digitalni svijet, jer svako od nas zaslužuje poštovanje – i offline i online.

Jedan od ključnih djelova prezentacije bio je fokusiran na zaštitu ličnih online naloga. Milica je objasnila osnovne principe sigurnosti, uključujući upotrebu jakih lozinki, dvostruke autentifikacije, te opasnosti od dijeljenja privatnih informacija. Statistike su pokazale da mnogi mladi u Crnoj Gori nisu svjesni osnovnih mjera sigurnosti, što ovu edukaciju čini još važnijom.

Dedić je takođe govorila o zakonima o sajber nasilju u Crnoj Gori, objašnjavajući kako pravni sistem pokušava da se nosi sa ovim modernim izazovom. Učesnici su dobili uvid u pravne mjere koje mogu biti preduzete protiv počinilaca sajber nasilja, što je dodatno osnažilo njihovo razumijevanje problema i mogućnosti za zaštitu.

Poseban gost radionice bio je predstavnik CIRT-a (Computer Incident Response Team), koji je učesnike upoznao sa načinima prijave sajber incidenata. Objasnio je proces popunjavanja formulara na zvaničnoj internet stranici CIRT-a (www.gov.me/cirt) i mogućnost slanja elektronske pošte na adresu kontakt@cirt.me.

Predstavnik CIRT-a

CIRT.ME, osnovan je 2012. godine u okviru projekta Vlade Crne Gore i Međunarodne telekomunikacione unije (ITU), od kada je uspješno riješio ili pomogao rješavanju brojnih računarskih incidenata, što ga čini ključnom institucijom za cyber sigurnost u zemlji.

Nakon teoretskog dijela, učesnici su imali priliku da u grupama igraju društvenu igricu “Cyber štit”. Cilj igre je edukovati učesnike o sajber nasilju, njegovim posledicama i načinima zaštite na interaktivan i zabavan način. Igrica uključuje korišćenje kartica sa scenarijima i rješenjima sajber nasilja, kao i izazove i pitanja koja testiraju znanje o sajber nasilju. Svaki tačan odgovor i uspješan izazov donosi određeni broj bodova, a igrač sa najviše bodova na kraju igre proglašava se “Cyber Štitom” i pobjednikom.

Cyber štit društvena igrica

Ova radionica je dio diseminacije projekta “Digital Guardians: Empowering Youth for Online Safety and Digital Citizenship”, podržanog od strane RYCO-a u okviru programa “RYCOnnecting You(th)”.

Cilj projekta je osnaživanje mladih za sigurno korištenje digitalnog svijeta i promovisanje odgovornog digitalnog ponašanja.

Koordinator projekta je Atlantis ESC iz Sjeverne Makedonije, dok su partneri na projektu Community Empowering and Organization iz Albanije, Youth Workers Alliance iz Srbije i naša organizacija iz Crne Gore.

Projekat teži da kroz edukaciju i praktične aktivnosti pomogne mladima da postanu svjesni rizika i da razviju vještine potrebne za bezbjedno i odgovorno ponašanje na internetu.

Radionica je bila izuzetno uspješna, sa aktivnim učešćem svih prisutnih. Ovakve aktivnosti su od suštinskog značaja za podizanje svijesti i edukaciju mladih o važnosti online sigurnosti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *