Naša izvršna direktorica, Milica Dedić, kao nova članica Upravnog odbora Mreže za mlade Crne Gore, učestvovala je na treningu pod nazivom “Izgradnja kapaciteta Upravnog odbora Mreže za Mlade Crne Gore” održanom u periodu od 22. do 23. juna 2024. godine, u predivnom ambijentu hotela Ami, Petrovac. Trening je vodila iskusna trenerica Jelena Fuštić, s ciljem jačanja sposobnosti i kohezije među članovima Upravnog odbora.

Trening je započeo uvodnim obraćanjem generalnog sekretara Mreže za mlade Crne Gore (MMCG), Vladimira Perazića, i predstavnika Regional Cooperation Council (RCC), Ognjena Markovića, koji su zajedno s Jelenom Fuštić predstavili ciljeve treninga. Njihova obraćanja su istakla važnost ovog događaja i postavila ton za intenzivan i koristan rad tokom dva dana.

Prvi dan treninga bio je posvećen interaktivnim sesijama koje su se fokusirale na jačanje komunikacijskih vještina i zbližavanje članova Upravnog odbora. Kroz niz dinamičnih aktivnosti, učesnici su imali priliku da identifikuju snage i slabosti u funkcionisanju Upravnog odbora i same Mreže. Ove aktivnosti su omogućile dublje razumijevanje unutrašnje dinamike grupe i identifikaciju područja za unapređenje.

Poseban akcenat prvog dana bio je na kreativnoj radionici šivenja i krojenja, gdje su učesnici imali priliku da nauče nešto novo, ispolje svoju kreativnost i izgrade timski duh. Izrađivanjem lijepih šeširića i cegera, članovi su kroz praktičan rad jačali međusobnu saradnju i povjerenje. Ova radionica je ne samo doprinijela razvoju praktičnih vještina, već i stvorila opuštenu i prijateljsku atmosferu koja je dodatno zbližila članove Upravnog odbora.

Druženje i međusobno povezivanje nastavljeno je i van radnog dijela kroz zajedničke večere i prisustvo kulturno-umjetničkom događaju. Ovi neformalni momenti omogućili su članovima da se bolje upoznaju, razmijene ideje i iskustva, te ojačaju timski duh i osjećaj zajedništva.

Drugi dan treninga započeo je sumiranjem utisaka sa prethodnog dana. U okviru sesije koja je slijedila, učesnici su radili na reorganizaciji rada Mreže. Diskutovalo se o preuzimanju koordinacije u različitim oblastima i aktivnostima, uključujući društvene mreže, članstvo, tijela, finansiranje i druge ključne aspekte rada Mreže. Diskusije su bile izuzetno produktivne, s obiljem korisnih prijedloga i rješenja koja će doprinijeti efikasnijem radu i boljem funkcionisanju Mreže za mlade Crne Gore.

Ovaj dvodnevni trening završio je sa osjećajem postignuća i zajedništva među članovima Upravnog odbora, čime su postavljeni čvrsti temelji za budući rad i razvoj Mreže za mlade Crne Gore. Učesnici su napustili trening s novim znanjima, vještinama i ojačanim međusobnim vezama, spremni da zajedno rade na unapređenju i razvoju Mreže.

Ovaj trening je sproveden u okviru Western Balkans Youth Lab projekta, kojeg implementira Regional Cooperation Council (RCC) uz finansijsku podršku Evropske unije. Ova podrška omogućila je organizaciju i realizaciju treninga, čime je dodatno osnažena Mreža za mlade Crne Gore u njihovom nastojanju da aktivno doprinesu razvoju društva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *