U utorak, 9. jula, naša izvršna direktorica, Milica Dedić, prisustvovala je skupu “Prezentacija poziva za grantove usmjerene na dugotrajnu zaposlenost” u okviru programa Evropske unije za zapošljavanje i inovacije (EaSi program), koju je organizovao ADP Zid, kao nacionalna EaSi kontakt tačka, u Upbeat Hub-u u Podgorici.

Kao nevladina organizacija kojoj je jedan od glavnih ciljeva promocija i podsticaj razvoja preduzetništva među mladima, a mladi su jedna od dugoročno nezaposlenih grupa, te kao organizacija koja radi na razvoju ideje socijalnog preduzetništva, Komunumo, koja teži ka zapošljavanju marginalizovanih grupa migranata, izbjeglica i stranaca, ovakvi događaji su od izuzetnog značaja za nas.

Evropska unija od 2014. godine promoviše inicijative za poboljšanje života građana u oblasti socijalne politike i sektoru zapošljavanja kroz EaSI Program zapošljavanja i socijalnih inovacija. Ove inicijative podržavaju organizacije, privatne ili javne, iz država učesnica, a finansijski ih podržava Evropska unija. Opšti cilj ovog instrumenta je razvoj društva na održiv način u pogledu rada i socijalne zaštite, uz borbu protiv isključenosti pojedinih njegovih članova. EaSI komponenta se nadograđuje na raniji EaSI 2014-2020 program i zadržava fokus na kreiranju politike zasnovanoj na dokazima i društvenom eksperimentisanju, podršci mobilnosti radne snage i aktivnostima nefinansijskih instrumenata u vezi sa bivšom osovinom Mikrofinansiranje i socijalno preduzetništvo. Od 2021. godine program je dio Evropskog socijalnog fonda (ESF+). Kao dio ESF+, on prati iste ciljeve politike kao ESF+, sa Evropskim stubom socijalnih prava kao glavnim okvirom. Komponenta Evropskog socijalnog fonda plus (ESF+) fokusirana na zapošljavanje i socijalne inovacije (EaSI) ima budžet od 762 miliona evra za period od 2021. do 2027. godine. Prioriteti su sledeći: zapošljavanje i vještine, tržište rada i mobilnost radne snage, socijalna zaštita i aktivna inkluzija. Evropska komisija pruža 23 miliona eura finansijske podrške kako bi se riješila dugotrajna nezaposlenost u državama članicama EU. Putem inicijative “Socijalna inovacija+” Evropskog socijalnog fonda Plus (ESF+), Komisija ima za cilj da podrži inovativne pristupe i ojača organizacije socijalne ekonomije.

Dugotrajna nezaposlenost pogađa milione ljudi u EU, otežavajući im pronalaženje posla i povećavajući rizik od siromaštva. Tradicionalne mjere često nisu dovoljne, što podstiče istraživanje inovativnih rješenja poput strategije “garancija za posao”. Projekti finansirani ovim pozivom fokusiraće se na prenos ili skaliranje uspješnih inicijativa kako bi se pomoglo ponovnom uključivanju dugotrajno nezaposlenih osoba u radnu snagu. Prijedlozi koji uključuju organizacije iz najmanje dvije zemlje EU, kao i Islanda, Crne Gore, Norveške ili Srbije, su prihvatljivi. Rok za podnošenje prijava je 30. septembar 2024. godine.

Svoje predloge možete poslati na sledećem linku do 30. septembra 2024. godine, a preporučuje se udruživanje sa organizacijama različitih profila kako bi se postigao cilj u potpunosti!

Projekti mogu trajati do 36 mjeseci, sa grantovima u rasponu od 1 do 3 miliona eura po projektu.

Više o programu EaSi i aktuelnim pozivima možete naći ovdje.

Prisustvo Milice Dedić na ovom skupu omogućilo nam je da se upoznamo sa najnovijim informacijama o EaSI programu i da razmotrimo kako možemo iskoristiti ove prilike za unapređenje naših aktivnosti usmjerenih na dugotrajno nezaposlene mlade osobe i marginalizovane grupe. Ovakvi događaji pružaju nevladinim organizacijama poput naše mogućnost da se bolje informišu o raspoloživim grantovima i načinu apliciranja. Takođe, omogućavaju umrežavanje sa drugim organizacijama i institucijama, što je ključno za kreiranje snažnih konzorcijuma i uspješnu realizaciju projekata.

Angažman naše organizacije na ovakvim događajima je od velikog značaja za ostvarivanje naših ciljeva u oblasti socijalnog preduzetništva i zapošljavanja. Nastavićemo da pratimo inicijative Evropske unije i aktivno se uključujemo u programe koji mogu doprinijeti boljem životu građana, posebno onih iz marginalizovanih grupa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *