Povodom obilježavanja Svjetskog dana zdrave hrane danas smo obišli maslinjak i uljaru Olcinium gdje nas je ugostio vlasnik iste, Fatmir Sadiku.

Maslinjak porodice Sadiku nalazi se u poznatoj uvali Valdanos, nedaleko od Ulcinja. On je dio najvećeg zasada maslina koji se nalazi u ovom regionu i u kome je čak 85,000 stabala maslina.

Imali smo priliku vidjeti i jednu od najstarijih maslina, staru skoro 2,000 godina. Porodica Sadiku održava dugu tradiciju uzgajanja maslina, koja datira vjekovima unazad. Da nije u pitanju samo način sticanja novčanih sredstava za svakondnevni život već da uzgoj maslina postaje i način života, stvara oazu mira, pokazao nam je na svom primjeru i naš domaćin, Fatmir, koji proizvodi i maslinovo ulje visokog kvaliteta.

Fatmir nas je upoznao sa procesom uzgoja maslina i pripreme za preradu kao i sa procesom dobijanja ulja, o njegovim svojstvima i načinu provjere kvaliteta. O kvalitetu tog ulja i Fatmirovom gostoprimstvu govore i mnoge diplome koje je dobio, posjete mnogih ambasadora i zahvalnica britanske ambasade povodom dočeka Njihovog Kraljevskog Visočanstva Princa od Velsa, Čarlsa i Vojvotkinje od Kornvola, Kamile. Pored ulja, Fatmir od drva masline ručno izrađuje predmete poput stolova, ogrlica, držača, ukrasa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *