U ime naše organizacije, Vukajlo Ivanović, imao je privilegiju da učestvuje na dvodnevnoj edukativnoj radionici pod nazivom ”Tradicionalni instrumenti u koreografijama” u organizaciji NVU Crnogorsko makedonsko prijateljstvo Kirjana.

Ova radionica organizovana je u periodu od 27. do 28. aprila u prostorijama KUD “Njegoš” na Cetinju, u okviru projekta ’’Uporedna iskustva kroz praktični rad, preporuke i smjernice za kvalitetniji razvoj kulturno umjetničkog stvaralaštva i očuvanja nematerijalne kulturne baštine, tradicionalnih kulturnih i etno kulturnih osobenosti’’.

Projekat je podržalo Ministarstvo kulture i medija Crne Gore, uz partnerstvo sa Folklornim ansamblom “Nikola Đurković” iz Kotora, Crna Gora.

Radionica je bila otvorenog karaktera i besplatna za sve zainteresovane koji su se prijavili do 25. marta.

Predavač na radionici bila je Bajsa Arifovska, dipl. muzičarka, teoretičarka i pedagoškinja, tradicionalna instrumentalistkinja iz Skoplja, Sjeverna Makedonija.

Tokom dvodnevnog programa, učesnici su imali priliku da prouče makedonske tradicionalne numere iz koreografija Dračevka, Maleševka, Vodarki, Kumanovka, uz fokus na tapanu, kavalu, gajde, fruli, klarinetu i tamburi. Ova radionica pružila je dragocjeno iskustvo i znanje o bogatom kulturnom nasleđu i tradicionalnoj muzici regiona.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *