U petak, 5. aprila, održali smo treću radionicu diseminacije Erasmus+ projekta “Eco-Entrepreneurship and Circular Economy: On the Path to Sustainable Change” (“Eko-preduzetništvo i Cirkularna Ekonomija: Put ka Održivoj Promjeni”) u prostorijama IPC Tehnopolis Nikšić. Na ovoj radionici, mladi iz Nikšića imali su priliku da se upoznaju sa konceptima eko-preduzetništva i cirkularne ekonomije.

Radionicu su vodili naša izvršna direktorica Milica Dedić i nacionalni koordinator projekta, Ognjen Tomčić. Početak radionice je bio posvećen upoznavanju učesnika sa Erasmus+ programom, njegovim ciljevima, akcijama i koristima.

Predstavljen je i projekat “Eko-preduzetništvo & Cirkularna Ekonomija”, fokusiran na jačanje kapaciteta organizacija mladih iz nekoliko zemalja u regionu.

Kroz prezentaciju aktivnosti projekta, učesnici su imali uvid u događaje kao što su kick-off sastanak, omladinske razmjene i studijske posjete, kao i u proizvode i rezultate nastale tokom projekta.

Nakon toga, prikazan je video projekta “Eko daska” kompanije 3D soba iz Podgorice, koji demonstrira reciklažu plastičnog otpada u funkcionalne proizvode.

Uslijedila je diskusija o potencijalnom doprinosu ovog projekta podizanju svijesti o zaštiti životne sredine, kao i o iskustvima učesnika sa sličnim inicijativama.

Završetak radionice obilježila je igranja društvene igre “Ecopol”, koja simulira održivo poslovanje i uticaj ekoloških odluka na društvo i životnu sredinu. Kroz ovu igru, učesnici su imali priliku naučiti o kompleksnosti balansiranja ekonomskih i ekoloških ciljeva.

Erasmus+ projekat “Eko-preduzetništvo & Cirkularna Ekonomija: Put ka Održivoj Promjeni”, koji sprovodi Next Generation iz Sjeverne Makedonije u partnerstvu sa organizacijama iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Kipra i našom organizacijom iz Crne Gore, finansiran je od strane Evropske komisije, uz kofinansiranje Ministarstva javne uprave Crne Gore.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *