Veoma je bitno da mi, mladi, budemo aktivni. Kao dio zajednice moramo uticati na razvoj iste, diskutovati i sarađivati sa mladim ljudima iz drugih država.

Naše ovlašćeno lice za zastupanje, Milica Dedić, imala je priliku za učešćem u debati organizovane od strane NVO Balkanski forum iz Prištine, Kosovo u toku pohađanja 12-og REACT kampa organizovanog od strane NVO Alfa centar od 3. do 8. septembra 2019. godine na Žabljaku.
U debati su učestvovali predstavnici mladih iz Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije i Rumunije gdje su imali priliku da iznesu svoje stavove i realne slike iz svojih država vezano za vrijednosti, medije i volontiranje.
Mladi lideri sa Balkana stavili su naglasak na porodicu i tradiciju, solidarnost i osjećaj pripadnosti zajednici evropskih građana. Slobodno kretanje Evropskom unijom jedan je od glavnih faktora za naša društva koja mijenjaju mentalitet i način razmišljanja. Oni su takođe govorili o vrijednostima mladih i starijih generacija u našim društvima i ukazali na zajedništvo i razlike, tvrdeći da je mlađa generacija liberalnija i pokretnija. Zaključili su da su izgradnja povjerenja sa roditeljima, među različitim generacijama i zajednički rad ključni za postizanje promjena u našim društvima.
Na pitanje da li se mediji doživljavaju kao nezavisni ili su pod domaćim ili stranim uticajem, učesnici u ovoj debati tvrdili su da se to razlikuje od zemlje do zemlje. Zajedničko većini zemalja je da vladajuće političke stranke koriste nacionalnu TV/medije za sopstvenu propagandu i da se smatra da su mediji ili za ili protiv određenih političkih stranaka. Učesnici su takođe tvrdili da neki od njih nisu objektivni, populistički su i stvaraju sadržaj koji provocira i stvara tenzije. Najveća briga su lažne vijesti i dezinformacije. Obrazovanje i podsticanje kritičkog razmišljanja mladih smatra se izuzetno važnim, tako da oni treba da nauče da dovode u pitanje šta mediji pružaju, a ne da očekuju da će im istina uvijek biti pružena.
U toku debate je rečeno da ljudi na Balkanu imaju kulturu pomaganja i solidarnosti i da volontiranje donosi mnogo nagrada i mijenja čovjekov život na bolje.

U videu u nastavku možete pogledati cijelu debatu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *