U periodu od 13. do 16. marta 2024. godine, naši predstavnici Ognjen Tomčić, Matija Maraš, Luka Popović i Petar Radonjić imali su priliku da prisustvuju inspirativnoj Međunarodnoj Multiplikatorskoj konferenciji Erasmus+ projekta “Eco-Entrepreneurship & Circular Economy: On the Path to Sustainable Change” (“Eko-preduzetništvo & Cirkularna Ekonomija: Na Putu ka Održivim Promjenama”) održanoj u Skoplju, Sjeverna Makedonija.

Prvog dana, učesnici su stigli u Skoplje i smjestili se u Hotel Ambasador, gdje su imali priliku da se opuste nakon putovanja i upoznaju sa ostalim učesnicima tokom večere. Ovaj neformalni susret postavio je temelje za otvoren i podsticajan ambijent za razmjenu ideja i iskustava u narednim danima.

Drugi dan konferencije započeo je ranom registracijom učesnika, nakon čega je uslijedio niz predavanja, panel diskusija i interaktivnih sesija.

Gjoko Grdanovski, Youth Council Next Generation

Gjoko Grdanovski iz Youth Council Next Generation Skopje otvorio je konferenciju zvaničnim pozdravom i predstavio osnovne ciljeve projekta.

Mladen Mitić, Youth Workers Alliance Vranje

Zatim je Mladen Mitić iz Youth Workers Alliance Vranje pružio sveobuhvatni pregled ciljeva projekta i svake od aktivnosti projekta, uključujući prezentaciju rezultata.

Ognjen Tomčić, NVO Glas

Naš Ognjen Tomčić je imao priliku da predstavi zanimljivu online društvenu igru zvanu Ecopol, koja je vodila do prve café pauze. Nakon pauze, održana je panel diskusija sa učesnicima prethodnih događaja, koja je otvorila vrata Milanu Žikiću iz The Walnut Fund da podijeli primjer uspješnog poslovnog modela.

Milan Žikić, The Walnut Fund

Jutarnje sesije zaključene su segmentom diseminacije i pitanja i odgovora, omogućavajući interaktivnu razmjenu ideja i povratnih informacija.

Učesnici su zatim uživali u pauzi za ručak koja im je pružala priliku za opuštanje i osvježenje. Popodne je bilo posvećeno neformalnom umrežavanju, gdje su učesnici dijelili ideje za buduću saradnju, promovišući atmosferu međusobne podrške i potencijalnog razvoja partnerstava.

Ova kombinacija strukturiranih prezentacija i neformalnih interakcija rezultirala je produktivnim i angažujućim danom.

Treći dan konferencije, drugi puni radni dan, počeo je registracijom učesnika u jutarnjim časovima dok su se pripremali za još jedan informativan dan.

Mladen Mitić, Youth Workers Alliance Vranje

Mladen Mitić iz Youth Workers Alliance Vranje započeo je jutarnje sesije predstavljanjem online kursa o eko-preduzetništvu i cirkularnoj ekonomiji, s fokusom na okolinu i održive poslovne prakse.

Elena Tasheva, Youth Council Next Generation

Nakon toga, radionicu je vodila Elena Tasheva iz Youth Council Next Generation Skopje. Cilj sesije bio je identifikacija prilika za mlade i promocija njihovog aktivnog učešća i angažmana u svojim sektorima. Nakon kratke pauze, učesnici su dobili korisne smjernice o tome kako biti prihvaćen za učešće na Erasmus+ aktivnostima. Ovo je bila korisna sesija puna savjeta za sve zainteresovane u korištenju programa za proširenje svojih horizonata u obrazovanju i kulturi.

Aleksandra Najcheska, Amoersand

Aleksandra Najcheska iz Ampersand-a pružila je primjere najboljih praksi, osvjetljavajući efikasne taktike i procedure.

Andrej Naumovski, Volonterski Centar Skoplje

Andrej Naumovski iz Volonterskog Centra Skoplje nadopunio je to prezentacijom najboljih praksi u volontiranju i istakao prednosti volonterskog rada za zajednice i ljude.

Nakon ručka, u poslijepodnevnim časovima, održana je završna sesija konferencijskih aktivnosti. Ova sesija dala je učesnicima još jednu priliku za interakciju, dijeljenje ideja i razmatranje naučenih znanja tokom konferencije. Takođe je pružila mjesto za pitanja i odgovore, mogućnosti umrežavanja i zvanično zatvaranje događaja.

Posljednji dan konferencije bio je dan odlaska. Učesnici su se oprostili i napustili Skoplje, noseći sa sobom nove ideje, prijateljstva i mreže za budućnost.

Erasmus+ projekat “Eco-Entrepreneurship & Circular Economy: On the Path to Sustainable Change”, koji sprovodi Next Generation iz Sjeverne Makedonije u partnerstvu sa organizacijama CET Prizren sa Kosova*, Okret/Spin iz Bosne i Hercegovine, Dorea Educational Institute sa Kipra, Youth Workers Alliance Vranje iz Srbije i našom organizacijom iz Crne Gore, finansiran je od strane Evropske komisije, uz kofinansiranje Ministarstva javne uprave Crne Gore.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *