Molimo sve vlasnike/donosioce odluka svih tipova preduzeća i nevladinih organizacija da u okviru kratkog upitnika “Migranti kao radna snaga” iznesu svoje mišljenje vezano za zaposlenje migranata i korišćenje platforme Komunumo koja pruža uvid u stečeni nivo poznavanja lokalnog jezika, obrazovanje i radno iskustvo migranata, kao i uslugu posredovanja pri završavanju svih administrativnih obaveza za migrante.

 

Danas više nego ikad ljudi živi u zemlji u kojoj nisu rođeni iz različitih razloga- neki po izboru u potrazi za boljim životnim uslovima, a drugi iz nužde, da izbjegnu razne sukobe.

Države članice UN usvojile su set obaveza, poznat kao Njujorška deklaracija za izbjeglice i migrante koja priznaje pozitivan doprinos migranata održivom i inkluzivnom razvoju zajednice.

Shodno Njujorškoj deklaraciji, odlučili smo posmatrati migrante kao resurs koji treba podstaći a ne kao teret države i prijetnju bezbjednosti. To nas je dovelo do ideje Komunumo koja predstavlja digitalnu platformu za učenje jezika države destinacije i ocjenjivanje nivoa poznanja jezika, uključujući bazu podataka svih migranata sa poznavanjem određenog nivoa jezika uz informacije o njihovom nivou obrazovanja i radnom iskustvu u cilju povećanja šansi za njihovo zapošljavanje.

Ovim rješenjem migranti će lakše dospjeti do adekvatnog zaposlenja, sa većom platom moći će samostalno plaćati stanarinu čime više neće biti teret državi već resurs koji treba iskoristiti, njihova djeca će moći pohađati regularne škole, smanjiće se kulturološke razlike i socijalna distanca.

Podstaknimo ovom idejom uspostavljanje socijalne inkluzije predstavnika svih grupa naše zajednice odnosno komunuma, kao jedne od najbitnijih evropskih vrijednosti.

Link koji vodi do upitnika možete pronaći ovdje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *