Nakon uspješnog Instagram live podcast-a „Vršnjačko nasilje – trenutni ili trajni problem u društvu” i ove nedjelje nastavljamo sa podcast-om na istu temu, ali iz ugla psihologa.

Kada govorimo o vršnjačkom nasilju moramo da pravimo razliku između ponašanja koje ima elemente agresije i ponašanja koje se može definisati kao nasilje. Ponašanje koje ima elemente agresije, a ne spada u vršnjačko nasilje, je situaciono, ne ponavlja se i nema za cilj da drugome nanese štetu.

Vršnjačko nasilje je svako ponašanje koje ispunjava nekoliko elemenata- to je čin koji ima za cilj da se nekome nanese šteta, ponavlja se tokom nekog vremenskog perioda, odnos snaga između počinioca nasilja i žrtve je neravnopravan (žrtva je slabija) što je glavna karakteristika nasilja. Postoje različite vrste nasilja među djecom i međusobno su ravnopravna po negativnim posledicama koje ostavljaju na dijete.

O oblicima nasilja, profilu djece koja vrše nasilje, načinima uticaja na promjenu ponašanja i ostalim bitnim stvarima moći ćete čuti u nedjelju, 12. februara, sa početkom u 18h, u okviru prenosa uživo na Instagram profilu @nvo_glas,  u formi podcast-a “Vršnjačko nasilje – trenutni ili trajni problem u društvu Vol.2”.

Nasilje nikada nije dobro i nikome ne koristi – ni žrtvama ni počiniocima nasilja ni onima koji pasivno sve to posmatraju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *