U okviru projekta “Critical thinking and participation as a foundation of democracy in Europe” (“Kritičko mišljenje i učešće kao baza demokratije u Evropi”), a nakon implementacije prve međunarodne obuke „Aktivno političko učešće i angažovanje u demokratske procese“, održane u periodu od 10. do 20. aprila 2022. godine u Mostaru, Bosna i Hercegovina, kreiran je priručnik zasnovan na aktivnostima obuke.

U okviru sadržaja priručnika možete pronaći detaljan opis deset edukativnih radionica koje su sprovedene tokom implementacije pomenute obuke uz poboljšanja istih na osnovu povratnih informacija od omladinskih radnika. Pored toga, dodati su opisi implementacija sesija sa uvodnim aktivnostima, team buildingom (izgradnjom tima) i evaluacijom međunarodnih edukativnih aktivnosti za trenere koji sprovode sve sesije na međunarodnom nivou.

Nadamo se da će ovi materijali biti korisni i drugim ljudima koji rade sa mladima – kao polazna osnova za razvoj novih projekata i ideja ili kao resurs za organizovanje edukativnih sesija na temu aktivnog političkog učešća i angažovanja u demokratske procese.

Verziju priručnika na crnogorskom, hrvatskom, bosanskom i njemačkom jeziku možete pronaći ovdje , dok englesku verziju istog priručnika možete pronaći ovdje.

Erasmus+ projekat “Critical thinking and participation as a foundation of democracy in Europe” (Kritičko mišljenje i učešće kao baza demokratije u Evropi”) finansiran je od strane Evropske komisije, a kofinansiran od strane Ministarstva javne uprave Crne Gore, a sprovodi ga Youth Power u partnerstvu sa Udrugom Ringišpil 8 / Association Carousel 8 i našom organizacijom.

Cilj projekta “Critical thinking and participation as a foundation of democracy in Europe” usmjeren je na podizanje nivoa političke i medijske pismenosti mladih, učenje o demokratiji, vladavini prava i vrijednostima i istraživanje kakoda postanu aktivni građani, imajuci u vidu ne samo izbore vec i širi skup akcija: kampanje, demonstracije, volontiranje, angažovanje u političkim partijama ili nevladinim organizacijama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *