Izvršna direktorica naše organizacije, Milica Dedić, imala je priliku da učestvuje na međunarodnom događaju “Beyond Borders, Neighbours Together” koji se održao u periodu od 21. do 23. juna u Parizu, Francuska.

Milica Dedić

U toku prvog dana događaja učesnici su imali priliku da se upoznaju sa istorijatom Erasmus+ i European Solidarity Corps programa koje su prezentovali Maïté Gerschwitz, Sonja Mitter Škulj i Tomasz Szopa predstavnici SALTO Resource Centres EuroMed, South East Europe i Eastern Europe and Caucasus respektivno. Nakon uvodnih sesija učesnici su imali priliku da se upoznaju sa dvije od dvanaest ponuđenih inspirativnih priča o razvoju projektnih ideja. Govorima Uroša Škrinara, direktora Slovenian National Agency i Mathieu Roumégous, direktora French National Agency o potrebi saradnje programskih država sa partnerskim državama zvanično je otvoren ovaj događaj i ujedno završen prvi radni dan.

Giorgio Kakulia, Behrooz Motamed-Afshari i Kateryna Zeziulina (s lijeva na desno)

U toku drugog dana Dr Max Fras prezentovao je rezime preliminarnog izvještaja o regionalnim konsultacijama koji odražava dostignuća i zaključke istraživanja koje je Max sproveo. Nakon prezentacije učesnici su radom u manjim grupama imali priliku da podijele svoja iskustva vezano za ključne inicijative za mlade među kojima su odabrali prioritetne oblasti.

Pierre Seailles, predstavnik European Commission DirectorateGeneral for Education, Youth, Sport and Culture Unit Youth, Volunteer Solidarity and Traineeship Office (B3) predstavio je nekoliko mogućnosti koje postoje u okviru EU learning mobility ProgrammesErasmus+ and European Solidarity Corps for regional cooperation, nakon čega su učesnici imali priliku da dublje istraže prioritetne oblasti za saradnju, identifikuju relevantne elemente i da se sastanu sa SALTO i National Agency osobljem u cilju boljeg informisanja o programima i projektima, kao i o prilikama za saradnju.

Treći radni dan započet je predstavljanjem značaja saradnje među regionima u cilju prevazilaženja izazova, kao i o ulozi mladih o čemu su govorili Giorgio Kakulia, koordinator za umrežavanje u EU Neighbours East project i Behrooz MotamedAfshari, CSO capacity expert. U toku tog dana učesnici su, podijeljeni u grupama, došli do konkretnih ishoda ovog događaja koji organizatorima mogu pomoći da unaprijede, odnosno podignu regionalnu saradnju na viši nivo.

Predstavljanjem zaključaka i uspostavljanjem dogovora oko budućih saradnji, događaj je uspješno završen uz nadu da će taj kraj biti početak za mnoge druge lijepe stvari.

3 Replies to “Učešće naše izvršne direktorice na događaju “Beyond Borders, Neighbours Together””

  1. Your style is so unique compared to other folks I
    have read stuff from. Many thanks for posting
    when you’ve got the opportunity, Guess I’ll just bookmark
    this web site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *