Danas smo u JU Centar za kulturu Kolašin održali jednodnevnu obuku o nenasilnoj direktnoj akciji i građanskoj neposlušnosti zarad borbe protiv izgradnje mHE Skrbuša, a u sklopu projekta “Halting and Mitigating the Impacts of Hydropower in the Western Balkans” koji realizujemo u saradnji sa NVO Eko tim i uz podršku WWF Adria.

Učesnicima obuke toplu dobrodošlicu poželjela je naša izvršna direktorica, Milica Dedić, dok su obuku vodili Aleksandar Novović i Nikola Grdinić.

Aleksandar Novović

Predavači su započeli obuku boljim upoznavanjem učesnika koji su iznijeli svoja očekivanja od obuke. Nakon upoznavanja Aleksandar, urednik portala Kombinat i društveni aktivista, predstavio je mapu pojmova obuke kroz koju će proći svi učesnici- aktivizam, ekološki aktivizam, nenasilna akcija/građanska neposlušnost, pojam prava i ljudska prava, iskustvo Skrbuše i protest kao poslednja mjera.

Nikola Grdinić

Nikola, društveni aktivista, predstavio je formalno pravni dio javnog okupljanja, odnosno korake prijave skupa i njihov značaj. Predavanje je nastavljeno predstavljanjem značaja unutrašnje organizacije i podjele u timovima – PR tim, operativni tim, logistika, finansije i računovodstvo, pravni tim i koordinacioni tim. O načinima komunikacije među pripadnicima timova i njihovim zadacima Nikola i Aleksandar su prenijeli učesnicima svoja iskustva i znanja.

U toku obuke govorilo se o samom izlasku na teren gdje se mora voditi računa o bezbjednosti učesnika, snimanju događaja, strategiji i kontaktom sa policijom. Takođe su predstavljeni ključni fokusi za organizovanje protesta-

  • alarmiranje javnosti;
  • istrajnost, upornost, kontinuitet;
  • inovativnost;
  • kreativnost;
  • očuvanje integriteta organizacije;
  • ideja kao imperativ.

Nakon teorijskog dijela, učesnici su, na osnovu svojih interesovanja, podijeljeni u timove sa odgovarajućim zadacima nakon čega je započeta simulacija organizacije protesta i predstavljanje radova timova čime je i završena današnja obuka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *