Naša izvršna direktorica, Milica Dedić, u periodu od 19. do 20. septembra, imala je priliku da učestvuje na obuci u oblasti praćenja Poglavlja 23 – Pravosuđe i temeljna prava u okviru pregovora o pristupanju EU u organizaciji Centra za razvoj nevladinih organizacija, a koju su vodile Milena Muk i Ana Đurnić, istraživačice javnih politika u Institutu Alternativa.

Milica Dedić prezentuje rad tima čiji je bila član

U toku prvog dana obuke, učesnici su imali priliku da se upoznaju sa programom Osnovi pregovora sa Evropskom unijom sa naglaskom na poglavlje 23 i ključnim nalazima iz poslednjeg Nezvaničnog radnog dokumenta za Poglavlja 23 i 24 – Identifikovanje potencijala za monitoring od strane organizacija civilnog društva.

Nakon teorijskog dijela, Milena i Ana su podijelile učesnike, na osnovu njihovih dosadašnjih iskustava i interesovanja, u tri grupe – temeljna prava, borba protiv korupcije i pravosuđe, gdje su bili u prilici da rade na planu istraživanja za tri odabrane tematske oblasti iz Poglavlja 23. Naša Milica je bila članica grupe za borbu protiv korupcije koja je kao relevantan problem definisala problem zloupotrebe donacija fizičkih lica za finansiranje političkih subjekata i izbornih kampanja.

U toku drugog dana obuke, nakon Mileninog i Aninog teorijskog uvoda učesnika u pojmove ciklusa javnih politika i ključnih alata za monitoring – zahtjevi za slobodan pristup informacijama, ključni izvori informacija, učesnici su imali priliku da usvojene informacije primijene u radu u istim grupama, kreiraju planove istraživanja vezano za definisane probleme i predstave svoje radove uz nadu za buduću saradnju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *