U petak, 30. oktobra, Komuno tim, koji čine naša izvršna direktorica Milica Dedić i Zoran Mastilović, imali su priliku da gostuju u emisiji “60 minuta” na Prvoj TV kod sjajne Aleksandre Nedić.

Zoran Mastilović i Milica Dedić

Milica je govorila o problemu čijim rješavanjem se bavi Komunumo aplikacija, kao i o nastanku ideje za razvijanje te aplikacije. Kako je Milica rekla, broj registrovanih migranata u Crnoj Gori 2020. godine je bio 2,856, a već naredne godine taj broj je porastao na 3,336. Povećanje broja migranata, iz godine u godinu, nastavlja da vrši pritisak na prihvatne centre za migrante, koji nemaju dovoljno kapaciteta, dok kursevi jezika koje se sprovode u sklopu programa UN nijesu djelotvorni.

Zato bi Komunumo aplikacija omogućila digitalno učenje jezika i zapošljavanje migranata koje bi bilo svakodnevno dostupno, što bi uticalo na rasterećenje kapaciteta prihvatnih centara za migrante.

Kako je Zoran rekao, Komunumo platforma se sastoji od dva glavna modula:

– prvi dio omogućava migrantu učenje jezika zemlje domaćina u vidu video lekcija, kvizova, zadataka uz mogućnost polaganja digitalnog ispita za ocjenjivanje nivoa stečenog znanja;

– drugi dio koji predstavlja platformu za zapošljavanje migranata koji imaju sertifikat o položenom jeziku, gdje mogu pronaći odgovarajuće poslove.

Kako je u pitanju veoma ranjiva grupa, vrlo važan izazov predstavlja privatnost podataka i sigurnost aplikacije. Planirano je da cjelokupni rad na platformi bude usklađen sa Međunarodnim ISO standardima, sve u cilju zaštite korisnika i njihovih informacija.

Zoran je najavio lansiranje prve verzije aplikacije na proljeće 2023. godine. Za početak, aplikacija će podržavati 3 do 4 jezika – pored crnogorskog, predviđeno je da bude dostupna i na engleskom, njemačkom, ruskom i arapskom jeziku. Uz minimalne modifikacije, planirano je da se Komunumo aplikacija ponudi i okolnim državama sa slično-jezičkog područja, nakon čega i zemljama Zapadne Evrope.

Navodeći jedan od pozitivnih primjera migranta koji je iz Irana dospio u Srbiju i počeo da radi kao prevodilac sa farsi jezika, Milica je naglasila da veliki značaj predstavlja i to samo njegovo angažovanje u pomaganju radu nevladinih organizacija i migrantima koji prolaze sve ono što je on nekada prolazio.

Ne samo u Srbiji, već i kod nas postoji jedan tako uspješan migrant koji pomaže našim državnim institucijama prevođenjem sa farsi jezika.

O čemu su Milica i Zoran govorili, možete vidjeti u videu u nastavku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *