U toku jučerašnjeg dana, predstavnici naše organizacije obišli su mještani sela Rečine i ukazali podršku u njihovoj borbi protiv izgradnje mHE Skrbuša.

 

Iako su mještani dobili uvjerenje od relevantnih institucija da se proces raskida koncesije privodi kraju, ne postoje krajnje odluke. Ali zato, mještani sela Rečine su prepušteni Sudu u Kolašinu koji je u više navrata ispunjavao želje koncesionara. Donošene su privremene mjere mještanima, bez ikakvih dokaza i pravnog osnova, a sve to jer su branili svoju rijeku, koja je nekima izvor prihoda.

Mirni protesti mještana Rečina održavaju se na javnoj površini – putu, tako da ne postoji uznemiravanje prava svojine koncesionara. U cilju da se njihov glas čuje, mještani Rečina koriste prava zagarantovana članom 11 Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Podržimo svi mještane sela Rečine da njihova dvogodišnja borba dobije zvaničan srećan epilog i da im se vrate prava na zdrav život i sticanje izvora prihoda, što nije moguće zahvatanjem i sprovođenjem vode kroz cijevi, propuštanjem kroz turbine i vraćanjem u vodotok što čini ekocid u tom vodotoku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *