U globalnom nastojanju da se podigne svijest o raku dojke, oktobar je proglašen za ružičasti mjesec. Ružičasti mjesec je mjesec u kome se ulažu napori da se ljudi edukuju o samoj bolesti, uključujući ranu identifikaciju, znake i simptome povezane sa rakom dojke.

Rak dojke je najčešća maligna bolest žena u razvijenom svijetu od koje svake godine oboli oko milion žena širom planete.Uprkos veoma velikim rizicima po život i zdravlje koji predstavljaju karcinomi, neki od njih, kao što je karcinom dojke, mogu se otkriti u ranoj fazi, prije pojave bilo kakvih simptoma, putem preventivnih pregleda čime se značajno povećavaju šanse za potpuno i trajno izlječenje. Nažalost, ova šansa se ne koristi u dovoljnoj mjeri.

Poražavajuća je činjenica da, u prosjeku, svaka osma žena tokom života oboli od karcinoma dojke i zato je izuzetno važno biti svjestan značaja prevencije kada je ova bolest u pitanju. Prevencija podrazumijeva: redovne samopreglede – jednom mjesečno; redovne godišnje ljekarske preglede; reagovanje na svaku uočenu promjenu na dojkama i zdrav način života – zdravu ishranu, normalnu tjelesnu težinu kao i izbjegavanje stresa, cigareta, zadimljenih prostorija, alkohola i toksičnih higijenskih sredstava.

Svjesni ozbiljnosti problema, kao znak podrške i obilježavanja ružičastog oktobra, u cilju poziva i podsjećanja ostalih žena na činjenicu da su redovni preventivni pregledi pouzdan i najučinkovitiji način za očuvanje i unapređenje zdravlja, dodijelili smo nekoliko broševa “ružičasti oktobar”, što je predvodila naša izvršna direktorica, Milica Dedić.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *