Pozivamo sve da nam se pridruže na plesnoj radionici koju naša organizacija organizuje sa NVO Montaña u cilju obilježavanja Međunarodnog dana žena poznatiji kao Osmi mart.

Ovaj praznik je nastao kao dan sjećanja na borbu za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca i ustanovljen je na Drugoj međunarodnoj konferenciji žena socijalista 8. marta 1910. u Kopenhagenu, na inicijativu Klare Cetkin, vođe njemačkih socijalista i ženskog radničkog pokreta da se uvede dan vječnog sjećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. i njujorški marš više od 15,000 žena, koje su tražile kraće radno vrijeme, bolje plate i pravo glasa.

Prvo obilježavanje ovog praznika bilo je 8. marta 1911. u Austriji, Njemačkoj, Švajcarskoj i Danskoj. Nakon Oktobarske revolucije, zahvaljujući feminstkinji Aleksandri Kolontai Osmi mart je postao državni praznik u SSSR-u koji se koristio kao dan obilježavanja „herojstva radnica“. Tu praksu prihvatile su i ostale socijalističke države, pa je i u Jugoslaviji ovo bio veliki praznik. Države na Zapadu zbog toga su dugo izbjegavale prihvatanje Dana žena, dok su feministkinje ponovo počele da ga slave šezdesetih godina, a Ujedinjene nacije su zvanično 8. mart proglasile Međunarodnim danom žena 1975. godine.

Ovom tematskom plesnom radionicom koja će se održati 8. marta u plesnom klubu koji se nalazi u Ul Petra Dedića br. 4, Stari Aerodrom, Podgorica, sa početkom u 18h, na kreativan način podsjetićemo naše učesnike da je Osmi mart praznik socijalne pravde i jednakih šansi za muškarce i žene, a ne samo tipičan praznik masovne kulture i potrošnje.

Istinska jednakost još uvijek čeka da bude ostvarena!

Za učešće na pomenutoj radionici možete se prijaviti OVDJE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *