Poslednja tri mjeseca Komunumo tim, koji čine naša izvršna direktorica Milica Dedić i Zoran Mastilović, imao je priliku da u fazi ideacije programa RISE (Regional Incubator for Social Entrepreneurs) koji u Crnoj Gori sprovodi Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis, nastavi svoj put razvoja ideje.

Koja je motivacija tima da se upusti u avanturu socijalnog preduzetništva i kojim društvenim problemom se Komunumo bavi možete pročitati u sledećem kratkom intervjuu koji je radio tim koji stoji iza RISE programa.

1. Koja je vaša motivacija da se upustite u avanturu socijalnog preduzetništva?

Članovi našeg tima su aktivno angažovani u NVO Glas, osnovanoj 2020. godine, čiji je jedan od ciljeva rad na rješavanju socijalnih problema mladih, kao i promovisanje i podsticanje razvoja preduzetništva među mladima. S tim u vezi, za naš tim je bilo prirodno da se upusti u avanturu socijalnog preduzetništva. Otkrivajući društvena, kulturna ili ekološka pitanja i razvijajući, finansirajući i implementirajući rješenja za ta pitanja, što predstavlja glavni cilj socijalnog preduzetništva, mi doprinosimo opštem dobru proširujući sopstvene vidike i vodeći se ka samospoznaji, osjećaju ispunjenosti i rastu ličnog samopoštovanja.

2. Zašto vam je važan društveni problem kojim se bavite?

Danas više nego ikad ljudi živi u zemlji u kojoj nisu rođeni iz različitih razloga- neki po izboru u potrazi za boljim životnim uslovima, a drugi iz nužde, da izbjegnu razne sukobe. Crna Gora iako tranzitna destinacija za migrante koju karakteriše problem “brain drain-a”, eskalacijom migrantske, COVID-19 i ukrajinske krize transformiše se postepeno iz tranzitne zemlje u zemlju odredišta za migrante.U tom slučaju, Crna Gora bi se suočila sa ogromnim i zastrašujuc‌im izazovom – obezbijediti sve neophodne uslove za normalan život migranata.

Shodno rezultatima istraživanja koje smo sproveli na uzorku od 103 ispitanika iz 13 zemalja, došli smo do zaključka da su problemi sa kojima se susrijeću migranti u zemlji destinaciji jezička barijera, nemogućnost zapošljavanja, neriješeno stambeno pitanje, nemogućnost pristupa lokalnim uslugama, nemogućnost normalnog podizanja djece i kulturološke razlike koje dovode do predrasuda i izolacije. Kako Crna Gora nije višejezična država, glavni problem je jezička barijera. Ignorišući dokaze i činjenice i konstatujući da migracije i migranti predstavljaju prijetnju po bezbjednost, populizam često podstiče razvoj ksenofobičnih osjećanja u društvu, što značajno podriva osnove osnovnih ljudskih prava i evropskih vrijednosti kojima crnogorsko društvo, kao svako demokratsko društvo, teži. Da bi izbjegla problem podrivanja temelja osnovnih ljudskih prava, Crna Gora mora riješiti ključne probleme sa kojima se migranti suočavaju tokom boravka u Crnoj Gori (jezičke barijere, zapošljavanje, smještaj, pristup lokalnim uslugama, kulturne razlike, podizanje djece, predrasude, izolacija).

Države članice UN usvojile su set obaveza, poznat kao Njujorška deklaracija za izbjeglice i migrante (A/RES/71/1), koja priznaje pozitivan doprinos migranata održivom i inkluzivnom razvoju zajednice.

Shodno Njujorškoj deklaraciji, odlučili smo posmatrati migrante kao resurs koji treba podstaći a ne kao teret države i prijetnju bezbjednosti.

To nas je dovelo do ideje Komunumo koja predstavlja digitalnu platformu za učenje jezika države destinacije i ocjenjivanje nivoa poznavanja jezika, uključujući bazu podataka svih migranata sa poznavanjem određenog nivoa jezika uz informacije o njihovom nivou obrazovanja i radnom iskustvu u cilju povećanja šansi za njihovo zapošljavanje. Ovim rješenjem migranti će lakše dospjeti do adekvatnog zaposlenja, sa većom platom moći će samostalno plaćati stanarinu čime više neće biti teret državi već resurs koji treba iskoristiti, njihova djeca će moći pohađati regularne škole, smanjiće se kulturološke razlike i socijalna distanca. Sve ovo bi imalo pozitivan uticaj na našu zajednicu povećanjem potencijalne ekonomske proizvodnje kroz „pokrivanje“ deficitarnih radnih mjesta i doprinosom razvoju ljudskog kapitala kroz nove vještine. Pored toga, naša zajednica će postati jača, inkluzivnija i kulturno raznolika.

2 Replies to “Komunumo intervju- motivacija i društveni problem”

  1. Can I simply say what a relief to discover someone who really understands what theyre discussing on the internet. You actually realize how to bring an issue to light and make it important. A lot more people ought to check this out and understand this side of your story. I was surprised that youre not more popular given that you definitely possess the gift.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *