U toku današnjeg dana, u saradnji sa plesnim klubom Montaña, plesnom radionicom smo obilježili Međunarodni dan žena, odnosno dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. Ovaj praznik je u mnogim državama izgubio svoju osnovu ideju i postao prilika muškarcima za iskazivanje ljubavi i poštovanja prema pripadnicama suprotnog pola, posluživši kao svojevrsni amalgam Dana majki i Dana zaljubljenih.

Radionicu je započela uvodnim obraćanjem naša izvršna direktorica, Milica Dedić, govoreći o prvom protestu koji su žene, koje su radile u tekstilnoj industriji, organizovale u Njujorku radi loših uslova za rad, koji je bio preteča onog najpoznatijeg koji se održao 1908. godine na ulicama Njujorka, od strane 15 hiljada žena, tražeći kraće radno vrijeme, bolje plate i pravo glasa.

Nikola Petrić i Milica Dedić (s lijeva na desno)

Sve to je, kako je rekla Milica, dovelo da se 28. februara 1909. godine obilježi prvi nacionalni Dan žena u Sjedinjenim Američkim Državama, nakon deklaracije koju je izdala Socijalistička stranka Amerike. Od 1910. godine, nakon održane prve Međunarodne konferencije žena, održane u Kopenhagenu i na predlog njemačke ljevičarke, Luiz Cic i uz sprovođenje predloga u djelo od strane njemačke feministkinje i ljevičarke, Klare Cetkin, ustanovljen je “Međunarodni dan žena”, sa strategijom promovisanja jednakih prava, uključujući i demokratsko pravo glasa za žene.
Od 1911. godine, Međunarodni dan žena je obilježavan demonstracijama u mnogim državama širom Evrope, koje su tražile pravo glasa i obavljanja javne funkcije, boreći se i protiv diskriminacije na osnovu pola prilikom zapošljavanja.

Kako diskriminacija ženskog pola u mnogim situacijama u moderno doba ipak nije iskorijenjena, vođeni instruktorom i osnivačem plesnog kluba Montaña, Nikolom Petrićem, odlučili smo da plesom, kao dugogodišnjim sredstvom za aktivizam, na efektivan način prenesemo poruke i emocije, podižući svijest o veoma značajnom društvenom pitanju- nejednakost polova i pružajući siguran prostor učesnicima da se izraze.

Obraćajući se prisutnima, Nikola je podijelio neke informacije o popularnim plesovima, predrasudama koje idu uz muške plesače i rekao sledeće:

“Iako je XXI vijek svaka žena bi pala na buket samopouzdanja, pogled u oči i “da li si za ples”… Za takvim susretima žudi današnji ženski svijet.”

Sjajnom atmosferom, izražavanjem učesnika kroz umjetnost i dodjelom zahvalnica i ruža završili smo današnju, više nego uspješnu, radionicu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *