U periodu od 22. do 24. juna naša izvršna direktorica i članica Komunumo tima, Milica Dedić, imala je priliku da boravi u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, u okviru RISE Regionalnog programa mobilnosti ( RISE Regional Mobility Program) u cilju povezivanja sa svojim vršnjacima i iskusnim preduzećima, istraživanja sličnih modela socijalnog preduzetništva, razmjene ideja i iskustava, kao i ostvarivanje budućih partnerstava.

Nadira Ćurulija, Milica Dedić i Nikola Kandić (s lijeva na desno)

U okviru prvog dana boravka u Sarajevu Milica je imala priliku posjetiti predstavnike RYCO kancelarije za Bosnu i Hercegovinu, Nadiru Ćuruliju i Nikolu Kandića. U razgovoru sa Nadirom i Nikolom, Milica je imala priliku da se upozna sa njihovim radom i aktuelnim programima koje sprovode, kao i da nakon predstavljanja Komunuma platforme sasluša njihove savjete za dalji razvoj iste i dobije poklon za uspomenu na nadasve korisnu posjetu.

U posjeti Udruženju građana Nešto Više

Nakon divnog druženja sa Nikolom i Nadirom, Milica je imala priliku da se sastane i sa predstavnicima RISE lokalnog inkubatora, Udruženja građana Nešto Više, Dušanom Cvjetinovićem, Adnanom Čavčićem i Amrom Fejzić. U toku razgovora sa Dušanom i Adnanom, Milica je imala priliku da predstavi Komunumo platformu, upozna se sa njihovim aktuelnim projektima i razmijeni ideje i iskustva u okviru rada u oblasti nevladinog sektora.

Prvi dan ovog programa završen je upoznavanjem grada i susretanjem sa prijateljima iz tog grada uz degustaciju lokalnih piva i ćevapa.

Adela Ramić, Milica Dedić i Dragan Horanović (s lijeva na desno)

Drugi dan ovog programa započet je sastankom sa Adelom Ramić i Sejdefom Bašić iz Fondacije Mozaik u prostoru Startup studia Sarajevo.

Kao jedna od najinovativnijih fondacija u Jugoistočnoj Evropi koja sistemski osnažuje i ulaže u mlade za uzor u lokalnim zajednicama i koja je postala istinski partner mladima koji se nesebično trudi da sve prilike, bez obzira odakle dolaze, okupi na jednom mjestu, posebno kroz dva projekta lonac.pro i Startup studio, bilo je prirodno da će baš ta fondacija biti Miličin izbor za posjetu.

U toku razgovora sa Adelom, Milica je imala priliku da predstavi Komunumo platformu i sazna nešto više o načinima podrške koje fondacija Mozaik pruža, kao i da razmotri prilike za buduću saradnju.

U toku drugog dana programa Milica se susrela sa svojim prijateljima iz Sarajeva sa kojima je obišla mnoge znamenitosti grada kao što su Vječna vatra, Baščaršija i Principov most (Latinska ćuprija).

Dan je završen druženjem i razmjenom ideja i iskustava sa Veldinom Lisičićem i Edinom Hasić, predstavnicima tima Green Energy Wind sa prošlogodišnjeg RISE programa.

Poslednjeg dana programa Milica je posjetila Ilidžu, nakon čega se zaputila svom gradu noseći sa sobom divne uspomene iz Sarajeva.

RISE – Regional Incubator for Social Entrepreneurs projekat implementira šest organizacija regiona Zapadnog Balkana: Balkan Green Foundation, ARNO, Nešto Više, SMart Kolektiv, Inovaciono preduzetnički centar Tehnopolis i Yunus Social Business Balkans.

Ovaj projekat je kofinansiran od strane AFD – Agence Française de Développement, Evropske unije i Regional Youth Cooperation Office – RYCO. Njegov konzorcijum čine PULSE Group, RYCO, SEEYN i OFAJ DFJW.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *