U periodu od 2. do 9. septembra naša organizacija je imala priliku da bude domaćin u implementaciji omladinske razmjene ”Sustainable Innovations: Eco-Visionaries of Tomorrow” (“Održive inovacije: Eko-vizionari sjutrašnjice”), aktivnosti dvogodišnjeg Erasmus+ projekta ‘’Eco-Entrepreneurship & Circular Economy: On the Path to Sustainable Change’’ u Sutomoru, Crna Gora i ugosti 36 mladih iz šest zemalja- Sjeverna Makedonija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Kosovo*, Kipar i Crna Gora.

Po dolasku učesnika i kratkom odmoru od puta, razmjena je zvanično otvorena međusobnim predstavljanjem i predstavljanjem programa razmjene, nakon čega su učesnici imali priliku da u blizini hotela posjete lokalni festival u okviru kojeg su imali priliku da istraže različite štandove sa lokalnim, ručno izrađenim proizvodima, ukusnom hranom i pićem, uživajući uz koncert regionalnog muzičkog pop benda „Crvena jabuka“.

Drugi dan razmjene bio je fokusiran na međusobno upoznavanje učesnika i rad na izgradnji timskog duha kroz razne interaktivne aktivnosti – igrice, nakon čega su se formirali timovi sa specifičnim dnevnim odgovornostima.

U okviru trećeg dana razmjene nastavilo se raditi na izgradnji timskog duha među učesnicima kroz kreativne igrice, nakon čega su se kroz Erasmus+ World Cafe aktivnost učesnici upoznali sa pojmovima Informalno-Neformalno-Formalno obrazovanje, ESC (ranije EVS), YouthPass, Erasmus Univerzitetska razmjena, Erasmus+ 2021-2027 i razlike između omladinskih razmjena i trening kurseva. Dan je nastavljen sprovođenjem radionica koje su kreirali nacionalni tim iz Srbije i nacionalni tim iz Sjeverne Makedonije pod nazivima “Osnaživanje prirode: Istraživanje inovacija i aplikacija o reciklaži”, i “Čuvari jezera Makedonije: Njegovanje naših vodenih blaga”. Poslednja radionica u okviru trećeg dana razmjene fokusirala se na “Dobre prakse eko-poslovanja u Evropi”. Nacionalni timovi su bili zaduženi za istraživanje i predstavljanje različitih eko-poslovanja, stvarajući Canva poster za izabrane kompanije. Istraživane su sledeće kompanije: PlanetCare od strane tima sa Kipra, Too Good To Go od strane tima iz Bosne i Hercegovine, Fairphone od strane tima iz Srbije, Einride od strane tima iz Sjeverne Makedonije, ResQ Club od strane tima iz Crne Gore i Platio od strane tima sa Kosova.

Četvrti dan omladinske razmjene započet je radionicom pod nazivom “Revolucija recikliranja: Otkrivanje moći odgovornog upravljanja otpadom” koju je održao tim sa Kosova, nakon čega se nastavilo sa radionicom koju je održao tim sa Kipra koja se fokusirala na “Dijeljenje strategija: Širenje poruke o očuvanju prirode širom Balkana”. Nakon ovih radionica, učesnici, podijeljeni u šest timova, bili su zaduženi za inoviranje i poboljšanje uobičajenih predmeta poput aparata za kafu, kikirikija, vrećica za kupovinu, stolica za radni sto, naočara i saksija za biljke odnosno bili su angažovani u aktivnosti usmjerenoj na SCAMPER metodi, kreativnom sredstvu za rješavanje problema. Fokus četvrtog dana omladinske razmjene bio je i na unapređenje vještina komunikacije među učesnicima kroz metod “Elevator Pitch” što predstavlja sažet i efikasan način prezentovanja ideje. Učesnici su bili kreativni i svoje vještine komunikacije, ubjeđivanja i prodaje razvijali su kroz inventivnu igru ubjeđivanja drugih da kupe proizvod koji je stalno mijenjao identitet čime je prisilio učesnike da se prilagođavaju svojim prodajnim argumentima u hodu. Kasnije tokom dana, tim iz Bosne i Hercegovine je organizovao radionicu pod nazivom “Čuvari prirode: Inspirisanje djece i odraslih za ekološke projekte” u okviru koje su učesnici bili ohrabreni da stvaraju umjetničke radove koristeći smeće i reciklirajuće materijale prikupljene iz okoline hotela. Nakon ove kreativne sesije, tim iz Crne Gore je vodio radionicu pod nazivom “Borba protiv plastike: Strategije za čistiju budućnost.”

Sledećeg, petog dana razmjene, grupa učesnika se uputila na obrazovno putovanje u Nacionalni park Skadarsko jezero. Krstarenje Skadarskim jezerom u okviru ovog projekta imalo je svrhu obrazovanja učesnika o ekološkim vrijednostima jezera, pružanja praktičnog iskustva u vezi sa ekološkim turizmom i cirkularnom ekonomijom, te inspirisanja inicijativa za održivim razvojem. Takođe, ono je podstaklo kulturnu razmjenu i stvaranje veza između lokalne zajednice i očuvanja prirode, doprinoseći glavnom cilju projekta – razvoju održivih i ekološki osviješćenih mladih i organizacija. Učesnici su se upoznali i o geografskim, geološkim i prirodnim karakteristikama jezera, kao i o strategijama zaštite jezera kao zaštićenog prirodnog područja. Popodne, nakon osvježenja u nacionalnom restoranu i na plaži jezera, učesnici su, opuštajući se, kroz edukativne društvene igre dospjeli do boljeg razumijevanja pojmova eko-preduzetništva i cirkularne ekonomije.

Šesti dan projekta započet je prezentacijom društvene igre “Ekopol” koju je razvio naš Ognjen Tomčić, započevši sa razvojom iste još u okviru prve omladinske razmjene održane na Avali, gde je njegov koncept društvene igre izabran kao najbolji. Nakon toga, učesnici su, podijeljeni u šest timova, kako bi testirali igru, bilježili potencijalne oblasti za poboljšanja, fokusirajući se na eventualne greške, utiske korisnika i sugestije za unapređenje. Krajem dana učesnici, sada podijeljeni u četiri grupe, razmišljali su o idejama za različite segmente karata u igri: PITANJA, ZABAVNE ČINJENICE, KARTE ŠTETE i KARTE INVESTICIJE u cilju proširivanja sadržaja igre. Dodatno, dvije druge grupe su bile zadužene za rad na izjavama i za sastavljanje brošure koja detaljno opisuje iskustvo učesnika sa omladinske razmjene.

Sledeći, sedmi dan razmjene, bio je posvećen “Konačnom testiranju igre” pod nazivom “Ekopol”. Učesnici su predstavili unapređenja na kojima su radili i predložili dalja poboljšanja na osnovu svojih kolektivnih iskustava. Dan je završen otkrivanjem “Tajnih prijatelja“ predstavljajući uvertiru u poslednji, osmi dan razmjene, kada je ista zvanično zatvorena uz povratke učesnika svojim domovima, bogatijim sa novim znanjima, iskustvima i prijateljstvima.

Ovaj događaj je šesta aktivnost Erasmus+ projekta “Eco-Entrepreneurship & Circular Economy: On the Path to Sustainable Change” koji sprovodi Next Generation iz Sjeverne Makedonije sa partnerskim organizacijama CET Prizren sa Kosova*, Okret/Spin iz Bosne i Hercegovine, Dorea Educational Institute sa Kipra, Youth Workers Alliance Vranje iz Srbije i našom organizacijom iz Crne Gore.

Projekat „Eco-Entrepreneurship & Circular Economy: On the Path to Sustainable Change“ (u trajanju od 24 mjeseca, s početkom od 1. maja 2022. godine) je u skladu sa prioritetima programa Erasmus+ i fokusiran je na potrebe za povećanjem kapaciteta 6 omladinskih organizacija iz Programskih država (Sjeverna Makedonija, Srbija i Kipar) i Partnerskih država Zapadnog Balkana (Bosna i Hercegovina, Kosovo* i Crna Gora) za rad sa konceptima eko-preduzetništva i cirkularne ekonomije, za stvaranje mogućnosti razvoja kompetencija mladih ljudih u ovim oblastima i prenošenja principa cirkularne ekonomije u svoje prakse u predstojećim “zelenim” misijama tako da pomenute omladinske organizacije budu spremne da se suoče sa ekološkim i održivim izazovima 21. vijeka.

Ovaj projekat je finansiran od strane Evropske komisije, a kofinansiran od strane Ministarstva javne uprave Crne Gore.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *