U periodu od 10. do 19. avgusta, naša izvršna direktorica, Milica Dedić, imala je priliku da pohađa 18. ljetnju školu o „Naprednom planiranju pristupačne, sigurne i održive energije” (18th International Summer School “Advanced Planning of Affordable, Secure and Sustainable Energy”) održane u etno selu „Čardaci“, Vitez, Bosna i Hercegovina, ekološki održivom kompleksu, sa upotrebom obnovljivih izvora energije kao što su geotermalna, solarna i biomasa, kao savršenom ambijentu za učenje o održivoj energiji.

Organizovana od strane Regionalnog Centra za Obrazovanje i Informacije o Održivom Razvoju u Jugoistočnoj Evropi (REIC), ova škola okupila je stručnjake, magistre, doktorante i mlade profesionalce iz regiona, kako bi zajedno istražili izazove i mogućnosti u oblasti održive energije.

Prvog dana, polaznici iz različitih zemalja i pozadina, povezani strašću prema održivoj energiji, imali su priliku da se međusobno upoznaju.

Drugi dan škole započet je predstavljanjem organizatora i partnera, uključujući GIZ i ECF, nakon čega su uslijedila predavanja i radionice. Prvo predavanje bilo je o dekarbonizaciji i čistoj energiji, predstavljeno od strane stručnjaka iz GIZ-a. Učesnici su imali priliku da čuju stručnjake iz ove oblasti i da se uvjere da dekarbonizacija nije samo pitanje korišćenja obnovljivih izvora energije, već da uključuje mnogo dublje promjene u društvu i ekonomiji. Nakon toga, uslijedile su radionice o strategijskom planiranju gdje su polaznici, kroz simulacije i praktične vježbe, naučili kako da razviju konkretne planove za energetske projekte.

Treći dan bio je posvećen dubljem razumijevanju energetskih tema. Polaznici su imali priliku da čuju predavanja o cirkularnoj ekonomiji, energetskoj efikasnosti i podršci obnovljivim izvorima energije. Nakon predavanja, učestvovali su u radionici o primjeni cirkularne ekonomije i konceptima zelene sertifikacije. Popodne je bilo rezervisano za radionicu o podršci obnovljivim izvorima energije.

Četvrti dan bio je poseban jer su polaznici imali priliku da posjete različita energetska postrojenja u Ethno selu Čardaci. Ovo je bila praktična prilika da vide kako funkcionišu solarna, biomasa, geotermalna i mala hidroelektrana. Takođe, imali su izlet do predivnog Prokoškog jezera, gde su se povezali sa prirodom.

Peti dan donio je dublje razumijevanje energetskih pitanja. Polaznici su imali priliku da slušaju predavanja o digitalizaciji u energetici i novim poslovnim modelima. Održane su radionice i grupni radovi kako bi bolje razumjeli kako primijeniti ove koncepte u praksi.

Šesti dan bio je fokusiran na nove poslovne modele u energetskom sektoru. Polaznici su imali predavanja o ESCO (Energy Service Company) modelima i studije slučaja o implementaciji rješenja za energetsku efikasnost. Nakon ovih inspirativnih predavanja, uslijedile su radionice i grupni radovi kako bi bolje razumjeli kako primijeniti ove modele u stvarnom svijetu.

Sedmi dan bio je posvećen razvoju i implementaciji građanskih energetskih projekata. Polaznici su imali priliku da čuju predavanja o metodologiji vođenja ovih projekata. Nakon predavanja, uslijedile su radionice na kojima su razvijali planove za projekte u lokalnim zajednicama.

Osmi dan bio je fokusiran na energetski pristup i sigurnost u Jugoistočnoj Evropi. Polaznici su slušali predavanja o ovoj važnoj temi i radili u grupama na različitim aspektima energetske sigurnosti.

Deveti dan bio je dan prezentacija. Grupama je bilo dato vrijeme da prezentuju svoje projekte i rad iz prethodnih dana.

Ovo je bio prilika da polaznici pokažu sve što su naučili i razmijene ideje sa drugima. Nakon prezentacija, uslijedila je diskusija i dodjela nagrada za najbolje projekte.

Ova ljetnja škola bila je ne samo edukativno iskustvo, već i prilika za sticanje novih prijatelja i zabave nakon kvalitetnog rada.

Poslednji dan ljetnje škole bio je dan za oproštaj. Nakon doručka, polaznici su krenuli sa pripremama za povratak kući, bogatiji za nova prijateljstva i znanja, kao i inspirisani da se više angažuju u oblasti održive energije i doprinesu pozitivnim promjenama u svojim zajednicama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *