U toku današnjeg dana, naša izvršna direktorica, Milica Dedić i generalna sekretarka, Tea Babić, uz podršku WWF Adria i u saradnji sa NVO Eko-tim, obišle su selo Mujića Rečine u Kolašinu, gdje su podržale mještane koji se dvije godine mirnim protestima bore protiv izgradnje mHE Skrbuša, šta zapravo predstavlja korišćenje vodotoka u korist koncesionara, a na štetu lokalnog stanovništva, uz istovremeno narušavanje životne sredine.

Iako naš opstanak zavisi od dostupnosti čistih rijeka, danas, nažalost, čovječanstvo dozvoljava zagađenje rijeka industrijom, stavljanje rijeka u cijevi radi bogaćenja pojedinaca i mnoge druge aktivnosti koje ugrožavaju naše rijeke.

Učesnici skupa su se prisjetili dosadašnjih preuzimanih aktivnosti u okviru borbe protiv ugrožavanja rijeke koja je jedna od pritoka rijeke Tare, poznate kao “Suza Evrope” i čije ekonomske, ekološke, estetske i spiritualne vrijednosti dosežu i do svih nas.

Pored dobijenih uvjerenja od ljudi koji rade na privođenje kraju ove beznadežne situacije i djelovanja nove Vlade i ministra koji je zadužen za to pitanje, do raskida ugovora još uvijek nije došlo. Mještani Rečina su prepušteni Sudu u Kolašinu, koji je u više navrata slijepo ispunjavao želje koncesionara. Donošene su privremene mjere mještanima, bez ikakvih dokaza i pravnih osnova.

Vlada je, krajem prošle godine, koncesionaru dala rok od 90 dana za završetak radova faze II u skladu sa članom 23.3 Ugovora o koncesiji. Rok je istekao, a iz Ministarstva kapitalnih invensticija nijesu odgovorili na pitanja vezano za trenutni status projekta mHE na Skrbuši.

Budimo solidarni i ne dozvolimo da se mještanima sela Rečine oduzmu prava na zdrav život i ukinu izvori prihoda zahvatanjem i sprovođenjem vode kroz cijevi, propuštanjem kroz turbine i vraćanjem u vodotok što čini ekocid u tom vodotoku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *