Član tima Komunumo i prijatelj naše organizacije, Zoran Mastilović, u subotu, 17. septembra, gostovao je na Jutarnjem programu TV Nikšić, gdje je imao priliku da predstavi Komunumo ideju.

Zoran je u toku gostovanja upoznao svoje sugrađane, gledaoce TV Nikšić, o inspiraciji za razvoj same ideje. Govorio je i o istraživanju koje je Komunumo tim sproveo na 103 ispitanika iz 13 država koji su svojim odgovorima ukazali na probleme sa kojima se migranti susrijeću, potvrdivši rezultate IOM-ovog istraživanja.

Ispitanici su kao bazu svih problema sa kojima se migranti susrijeću naveli jezičku barijeru, kao i ukazali na značaj zaposljenja migranata i na nezadovoljstvo ulogom države u rješavanju problema sa kojima se migranti susrijeću.

Zato će Komunumo, digitalna platforma koja uključuje website i mobilnu aplikaciju za učenje jezika države destinacije uz digitalni ispit za ocjenjivanje nivoa stečenog znanja jezika, kao i bazu podataka o svim migrantima koji su stekli određeni nivo znanja maternjeg jezika zemlje sa informacijama o njihovom nivou obrazovanja i radnom iskustvu u cilju povećanja šansi za njihovo zapošljavanje, riješiti pomenute probleme i podstaći uspostavljanje socijalne inkluzije predstavnika svih grupa naše zajednice, kao jedne od najbitnijih evropskih vrijednosti.

Prva verzija aplikacije će, kako je Zoran naveo, “ugledati svjetlost dana” na proljeće sledeće godine uz uspostavljanje saradnje sa mnogim državnim institucijama, međunarodnim organizacijama koje se bave pitanjima migranata, nevladinim organizacijama i ambasadama.

Za kraj emisije, Zoran je govorio o Social Impact Award-u (SIA), programu koji je omogućio da Komunumo ideja bude prepoznata u javnosti, da dobije mentorsku podršku uz koju će, kao jedan od 10 finalista, raditi na prezentaciji za finalno takmičenje koje će se održati 1. oktobra.

Do tada, publika će moći jednim dijelom uticati na ishod takmičenja, te shodno tome zamolili bi sve da svojim glasom podrže Komunumo tim u daljem razvoju ideje.

Glasanje se može obaviti klikom na sledeći link: https://montenegro.socialimpactaward.net/

Link je najbolje otvoriti preko Google Chrome, a zatim pronaći “Komunumo” i kliknuti na “Watch & Vote”.

Nakon toga potrebno je kliknuti “Dodaj” i odabrati jednu od 3 opcije (Facebook, G+ ili Twitter) za sprovođenje glasa.

Glas je uspješno procesuiran kada dobijete obavještenje: “Čestitamo! Uspješno ste poslali svoje glasove”

Cijelo gostovanje možete pogledati u videu u nastavku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *