Članica tima Komunumo i izvršna direktorica naše organizacije, Milica Dedić, gostovala je na Jutarnjem programu TV7 kod divne Anđele Kostić, gdje je imala priliku da predstavi Komunumo ideju.

Milica je govorila o događajima koji su Komunumo tim, koji čini i Zoran Mastilović, podstakli da kreiraju ovakvu ideju, kao i o situaciji u zemljama Jugoistočne Evrope, među kojima je i Crna Gora. Zemlje Jugoistočne Evrope karakteriše pojava poznata kao “brain drain”, odnosno “odliv mozgova”, pa demokrafski trendovi i trendovi na tržištu rada nastali nedostatkom radne snage i vještina kao posledica emigracija, ukazuju na to da će zemlje Jugoistočne Evrope sve više služiti kao zemlje destinacije za migrante.

Dedić je naglasila da je Crna Gora poslednjih godina predstavljala tranzitnu državu za migrante na njihovom putu ka zemljama Evropske unije, ali da eskalacijom migrantske, COVID-19 i ukrajinske krize, naša država se sve više transformiše iz tranzitne zemlje u zemlju odredišta za migrante. To bi, kako je Milica predočila, dovelo našu državu u situaciji u kojoj bi se susrela sa ogromnim i zastrašujućim izazovom u vidu obezbjeđivanja svih potrebnih uslova za normalan život migranata.

Zato će Komunumo, digitalna platforma za učenje jezika države destinacije i ocjenjivanje nivoa poznanja jezika, uključujući bazu podataka svih migranata sa poznavanjem određenog nivoa jezika uz informacije o njihovom nivou obrazovanja i radnom iskustvu u cilju povećanja šansi za zapošljavanje, pomoći u rješavanju jednog takvog izazova.

Kako je Milica naglasila, Komunumo neće samo pozitivno uticati na migrante već i na našu zajednicu i to povećanjem potencijalne ekonomske proizvodnje uvećanjem veličine radne snage, “pokrivanjem” deficitarnih radnih mjesta i doprinosom razvoju ljudskog kapitala kroz vještine. Uz to, naša zajednica bi bila jača, inkluzivnija i kulturno raznolika.

Za kraj emisije, Milica je govorila o Social Impact Award-u (SIA), najvećem evropskom programu podrške društvenom preduzetništvu mladih koji je omogućio da Komunumo ideja bude prepoznata u javnosti, da dobije mentorsku podršku uz koju će, kao jedan od 10 finalista, raditi na prezentaciji za finalno takmičenje koje će se održati 1. oktobra.

Do tada, publika će moći jednim dijelom uticati na ishod takmičenja, te shodno tome pozivamo sve ljude da budu indirektan učesnik u podsticanju uspostavljanja socijalne inkluzije predstavnika svih grupa naše zajednice, kao jedne od najbitnijih evropskih vrijednosti, tako što ćete svojim glasom podržati Milicu i Zorana u daljem razvoju ideje.

Glasanje se može obaviti klikom na sledeći link:

https://montenegro.socialimpactaward.net/

Link je najbolje otvoriti preko Google Chrome, a zatim pronaći “Komunumo” i kliknuti na “Watch & Vote”.

Nakon toga potrebno je kliknuti “Dodaj” i odabrati jednu od 3 opcije (Facebook, G+ ili Twitter) za sprovođenje glasa.

Glas je uspješno procesuiran kada dobijete obavještenje: “Čestitamo! Uspješno ste poslali svoje glasove”.

Cijelo gostovanje možete pogledati u videu u nastavku.

One Reply to “Gostovanje članice tima Komunumo i naše izvršne direktorice na Jutarnjem programu TV7”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *