Član našeg Komunumo tima, Zoran Mastilović, imao je priliku da učestvuje na SIA Summit-u koji se održao u periodu od 15. do 19. novembra u Beču, Austrija okupivši preko 120 mladih društvenih inovatora iz Evrope, centralne Azije i istočne Afrike.

Predstavnik Komunumo tima, zajedno sa prestavnicima ostalih pobjedničkih timova ovogodišnjeg SIA programa u Crnoj Gori: Igraj.me i Bioinforming – imao je priliku za umrežavanje, razmjenjivanje ideja i iskustava sa vršnjacima iz čak 25 zemalja. Nakon riječi dobrodošlice tima Social Impact Award-a i Leonore Gewessler, savezne ministrice za klimatske akcije, životnu sredinu, energiju, mobilnost, inovacije i tehnologiju, učesnici su imali priliku da čuju dva inspirativna ključna govora“Podsticanje kreativnosti za inovacije” od strane Boris Marte, izvršnog direktora Erste fondacije i „Emocije i podaci: Zašto bi trebalo da brinemo o klimi“ od strane Klara Kenig i David Jablonski, Fridays for Future aktivisti.

Dan je nastavljen pružanjem mogućnosti učesnicima da biraju koju će, od 4 ponuđene sesije, koje se održavaju paralelno, pohađati shodno sopstvenim interesovanjima. Prva sesija se održala u formatu Žive biblioteke s fokusom na temu obrazovanja u sklopu koje su zainteresovani učesnici imali priliku da razgovaraju sa troje alumnista SIA koji se bave ovom temom kroz svoj poduhvat: Neuron (Kosovo), Eduprenoria (Rumunija) i Education 360 (Njemačka).

U okviru druge sesije učesnici su imali priliku da dobiju uvid u Agendu UN 2030 i 17 ciljeva održivog razvoja (SDG), njihov značaj i način primijene u društvenim poduhvatima. Treća sesija se fokusirala na razvoj svijesti kroz podkaste, a četvrta na obezbjeđivanje finansijske podrške.

Drugi dio prvog dana samita održane su još četiri paralelne sesije – prva o komunikaciji i umjetnosti pitching-a, druga o praktičnim metodama i učenja o načinima pristupa političarima i kreatorima politike uključujući zagovarački rad u oblasti društvenog uticaja, treća o osnovama onlajn inovacionih zajednica i četvrta o tome kako Microsoft ubrzava poslovanje sa društvenim uticajem. Prvi dan samita završen je razgovorom učesnika o izazovima razvoja društvenih preduzec‌a u World Cafe formatu.

Drugi dan samita započet je održavanjem pet paralelnh sesija. Prva sesija kroz društvenu igru uticala je na razvoj svijesti među učesnicima da je učenje kroz greške važna vještina za svakog lidera, a posebno za one koji rade na inovativnim rješenjima. Druga sesija se održala u formatu Žive biblioteke s fokusom na klimatske teme, dok je fokus treće sesije bio na prevazilaženje stresa, odnosno povećanja otpornosti na stres, upravljanje emocijama, regulisanja nervnog sistema. U okviru četvrte sesije učesnici su imali priliku da prisustvuju snimanju podcast-a uživo, dok su u okviru pete sesije imali priliku čuti nešto više o SIA programu. U okviru sledeće četiri sesije učesnici su imali priliku da čuju nešto više o pristupu finansijama, pojmu startup fundraising-a i zelenog marketinga, da pitch-uju svoju ideju i dobiju stručne savjete i komentare, kao i da razviju vještine donošenje odluka u timovima. Drugi dan je završen obilaskom najzanimljivijih i najinovativnijih prostora Beča, preduzetnika i organizacija koje imaju za cilj da unaprijede različita društvena pitanja.

Treći dan samita započeo je realizacijom pet paralelnih sesija vezano za mjerenje uticaja, filantropsko finansiranje, finansiranje preduzecća ili javno finansiranje, brendiranje, uključivanje i rad sa različitošc‌u u društvenim poduhvatima, uključujući i laboratoriju za razmišljanje što je predstavljalo ekskluzivnu sesiju za SIA domaćine, kao i GIP Transnational Project Meeting – ekskluzivna sesija za partnere GIP projekta. Sledeće paralelne sesije stavile su fokus na konsalting za socijalno bankarstvo, podešavanje sopstvenih sistema produktivnosti za obavljanje više stvari, pitching, načine vođenja sastanaka, osnaživanja tima i vođenja sebe i digitalnu održivost.

Događaj je završen svečanom ceremonijom u okviru koje su učesnici sumirali utiske i uspostavljali veze za naredne prediuzetničke poduhvate. Prisutnima se za kraj obratio Christoph Wiederkehr, zamjenik gradonačelnika Beča i gradski savjetnik za obrazovanje, nakon čega su učesnici igrali tombule gdje je 100% prihoda dodijeljeno odabranoj dobrotvornoj organizaciji koja podržava izbjeglice iz Ukrajine.

„Odlazak na SIA samit je za mene bilo jedno izuzetno iskustvo. Isprva nisam imao velika očekivanja, ali me cjelokupna organizacija veoma iznenadila. Razmjena iskustava i generalno razgovor sa ostalim učesnicima je nešto što je za mene bilo od najvećeg značaja. Takođe, savjeti lidera velikih kompanija kao što su SAP i Microsoft su mi pomogli da dodatno izbrusim ideju sa tehnološke strane. Veliko hvala i COE za priliku da budem dio ove priče.“
Zoran Mastilović
Komunumo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *