U periodu od 24. do 26. februara u Kotoru, naša izvršna direktorica, Milica Dedić, imala je priliku da učestvuje na seminaru „Demokratiji su potrebne žene IV” koji je organizovao International Republican Institute (IRI) u saradnji sa Ženskim klubom Skupštine Crne Gore.

Tokom ovog seminara, učesnice su imale priliku da obrađuju teme o oblicima nasilja nad ženama i nasilja u porodici, kao i o uvođenju femicida kao posebnog krivičnog djela. Trenerica i direktorica Centra za ljudska prava, Maja Raičević, govorila je o oblicima nasilja nad ženama i nasilju u porodici prema Istanbulskoj konvenciji. Između ostalog, govorila je i o: definisanju nasilja u porodici i zabludama same definicije, destruktivnoj prirodi nasilja, partnerskom nasilju, posledicama nasilja nad ženama koje su mnogo veće od posledica nasilja nad muškarcima, prevenciji, policiji u zajednici, obuci, podizanju svijesti, intimnom-partnerskom nasilju, nejednakom odnosu moći između muškarca i žene, psihičkom, fizičkom i seksualnom nasilju, prinudnim brakovima, seksualnom nasilju i silovanju.

Milica Dedić
Bojan Božović, državni sekretar u Ministarstvu pravde, predstavio je izmjene i dopune krivičnog zakonodavstva i predlog uvođenja femicida u krivično zakonodavstvo Crne Gore.
Sudija Osnovnog suda u Podgorici, Rade Ćetković, upoznao je prisutne o: formi femicida (politički, kulturni – u kontekstu društvenih i kulturnih normi, kriminalni, seksualni i interpersonalni), praksi u Južnoj Americi i zemljama EU sa posebnim osvrtom na Maltu i Kipar. Maja Janković, državna tužiteljka Osnovnog tužilaštva u Podgorici, naglasila je da je problem nasilja u porodici jedan od kompleksnijih problema sa kojim cijelo društvo treba da se bavi. Govorila je i o kontinuiranom nasilju u porodici, slučajevima rodno zasnovanog nasilja, diskriminatornom rodnom stereotipu i potrebi uticaja na svijest žrtve nasilja.
Pored sjajnih izlaganja predavača, učesnice su imale priliku da o svemu tome diskutuju i donesu zaključke u cilju rješavanja problema nasilja nad ženama.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *