Naša izvršna direktorica, Milica Dedić, imala je priliku da učestvuje na regionalnoj konferenciji “EMPOWERING TOGETHER” koja je održana u Draču, Albanija, od 15. do 16. decembra.

Ova konferencija, posvećena lokalnim omladinskim savjetima na Zapadnom Balkanu, bila je dio programa YOUth – Inclusion, Equality & Trust i organizovana je kao zajednička inicijativa Ministarstva za omladinu i djecu u Albaniji, UNDP Albanija i UNFPA Albanija, u okviru UN-ove regionalne inicijative “Youth 4 Inclusion, Equality & Trust”, koja je finansirana od strane Fonda za izgradnju mira Generalnog sekretara UN.

Konferenciju su otvorili pozdravnim govorima Bora Muzhaqi, državna ministrica za omladinu i djecu, Fiona McCluney, stalna koordinatorka UN u Albaniji, Francisco Roquette, zamjenik stalnog predstavnika UNDP-a u Albaniji, Elida Nuri, analitičar za komunikacije i zastupanje u UNFPA Albanija, i Geron Ibrahimi, direktor Nacionalne agencije za mlade.

Milica Dedić je aktivno učestvovala kao panelistkinja na temu “Omladinske politike na Zapadnom Balkanu”, koju je moderirala Bora Muzhaqi, državna ministarka za omladinu i djecu iz Albanije. Ostali učesnici panela bili su Adriatik Llugiqi, predsjednik Omladinske skupštine Kosova, i Astrit Rexhepi iz UNFPA-a Sjeverne Makedonije.

Tokom svog izlaganja, Milica je predstavila ključne aspekte Zakona o mladima i Zakona o nevladinim organizacijama u Crnoj Gori, fokusirajući se na nedavno usvojenu Strategiju za mlade za period 2023-2027. Poseban akcenat stavila je na značaj ove inicijative nakon višegodišnjeg čekanja zbog tranzicije vlasti.

Milica je takođe prenijela informacije o novim institucionalnim razvojima, posebno o funkciji potpredsjednika Vlade za demografiju i mlade, te planiranom formiranju Savjetodavnog tijela koje će imati ključnu ulogu u savjetovanju mladih.

Informisala je prisutne i o Predlogu zakona o budžetu za 2024. godinu, ističući povećanje sredstava za Ministarstvo za sport i mlade.

Dalje, Milica je predstavila rad Mreže za mlade Crne Gore, čija je jedna od 44 članica i NVO Glas. Podijelila je iskustva o aktivnostima Mreže, sa posebnim osvrtom na poznati program “Parlament mladih”, u okviru kojeg su mladi imali priliku kreirati politike u oblastima zdravstva i ekonomije, te iste prezentovati u Skupštini Crne Gore.

U drugom dijelu konferencije, učesnici su radili u mješovitim grupama kako bi odgovorili na pitanja o doprinosu procesu integracije Albanije u EU regionalnoj stabilnosti, ulozi mladih u izgradnji dobrosusjedskih odnosa u okviru procesa integracije, i uticaju integracije na ulogu Albanije u regionalnom održavanju mira i diplomatskim naporima.

Nakon toga, održan je Panel 2 – Inspirativni modeli i mladalačke politike na Zapadnom Balkanu, koji je moderirala Junida Baze, savjetnica za osnaživanje mladih iz MSHRF. Panelisti su bili mladi lideri sa Zapadnog Balkana, a sesiju o Zapadnom Balkanu i Evropskoj uniji obogatili su istaknuti govornici: Charalampos Papaioannou, službenik za politiku u Generalnom direktoratu za Obrazovanje, omladinu, sport i kulturu Evropske komisije, Thomas Jackson, regionalni koordinator projekta za kancelariju UNDP u Srbiji, i Albert Hani, generalni sekretar RYCO.

Narednog dana, predstavnica Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO) i Dafina Beqiri, Senior Programe Manager u Western Balkan Fund, predstavile su programe i mogućnosti svojih organizacija.

U završnoj fazi konferencije, osam grupa predstavilo je svoje ideje, a tim koji su činili naša Milica zajedno sa kolegama iz Sjeverne Makedonije i mladim predstavnicama iz Berata, Albanija, izabran je kao jedan od tri pobjednička tima.

Konferencija je završena svečanom podjelom sertifikata, ostvarujući tako ne samo profesionalne uspjehe već i nova prijateljstva i poznanstva.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *