U toku današnjeg dana, naši Matija Maraš i Ognjen Tomčić gostovali su na Jutarnjem programu TV 7 kod Matije Švorcan kako bi razgovarali o temi “Konkurentnost na tržištu rada i pisanja CV-ja.”

Diskusija je bila usmjerena na trenutnu situaciju na tržištu rada, sa posebnim osvrtom na neusklađenost između ponude i tražnje u određenim sektorima.

Prema podacima, većina zanimanja s visokim obrazovanjem ima višak ponude u odnosu na potražnju. Ipak, određeni sektori i dalje pokazuju potrebu za kvalifikovanim radnicima, sa naglaskom na sektorima zdravstva i obrazovanja, sa fokusom na prirodne nauke. Razgovaralo se i o neusklađenosti vještina kao jednom od ključnih problema u razvoju ljudskih resursa. Nedostatak fokusa obrazovnog sistema na potrebe tržišta rada rezultira situacijom gdje poslodavci traže dodatna znanja i vještine osim osnovnog obrazovanja. Značaj neformalnog i informalnog obrazovanja istaknuta je kao ključna za lični i profesionalni razvoj. Ove vrste obrazovanja dopunjuju formalno obrazovanje pružajući praktične vještine i specifična znanja koja su relevantna na tržištu rada.

Kada je riječ o kreiranju CV-ja, istaknuto je da kandidati trebaju naglasiti neformalno i informalno obrazovanje kako bi dodali vrijednost svom profesionalnom profilu. Poseban naglasak treba staviti na konkretne rezultate i postignuća tokom neformalnih aktivnosti, ističući stečene vještine i njihovu relevanciju za traženi posao.

Matija i Ognjen su naglasili da je NVO Glas prepoznata kao organizacija koja aktivno radi na rješavanju problema neusklađenosti vještina kroz različite aktivnosti u domenu zapošljavanja. Takođe, predstavljen je Erasmus+ projekt “Digital Response to Unemployment Problems in Western Balkans” koji ima za cilj unapređenje vještina nezaposlenih i mladih odraslih ljudi.

Na kraju, naglašen je značaj MS Excel obuke kao odgovora na zahtjeve savremenih poslovnih okruženja, gdje su vještine u radu s tabelama i grafikonima postale ključne za dobijanje i napredovanje na poslu.

O čemu su Matija i Ognjen još govorili, možete pogledati na link-u u nastavku:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *