U periodu od 23. do 25. maja 2023. godine, predstavnica naše organizacije, Sofija Milović, imala je priliku da učestvuje na događaju o vještinama vođen mladima „Podrška vještinama mladih za suzbijanje odliva mozgova u jadransko-jonskom regionu“ u okviru Petog foruma Jadransko-jonskih omladinskih organizacija, kao i u aktivnostima Osmog godišnjeg foruma Strategije EU za Jadransko-jonski region održanih u Sarajevu, Bosna i Hercegovina.

U okviru sesije Omladina Jadransko-Jonskog Regiona Iznosi Svoje Ideje Za Bolje Angažovanje Mladih U Strategiji EU za Jadransko-jonski region (EUSAIR) koja je uslijedila nakon istoimene panel diskusije, Sofija je zajedno sa ostalim učesnicima imala priliku da u okviru prethodnog koordinacionog sastanka pronađe odgovore na postavljena pitanja i na osnovu zaključaka sa prethodnog Četvrtog foruma vezano za potrebe mladih za boljom informisanošću o pristupu EU grantovima, podršku digitalizaciji, podsticanju donošenja inovativnih rješenja u oblasti održivosti i životne sredine, potrebe bolje povezanosti regiona, sprječavanje odliva mozgova, pružanje podrške pokretanju održivog turističkog sektora i samozapošljavanju uopšte, povezivanje sa kulturnim i kreativnim industrijama, podizanje svijesti i znanja o „plavom rastu“, u grupama pronađu odgovore na neka ključna pitanja što je jedan od predavača prezentovao.

Radni dio je nastavljen sesijom Razgovori Za Umrežavanje. Podrška Razvoju Vještina Mladih. Najbolje Prakse Iz Regiona I Šire u okviru koje je naša Sofija sa ostalim učesnicima imala priliku da identifikuje primjere projekata i inicijativa za zaustavljanje odliva mozgova u regionu, sa posebnim osvrtom na ulogu omladinskih organizacija u angažovanju i promociji mladih na lokalnom, regionalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou.

Nakon sesije predstavnici Makroregiona su predstavili svoje prioritete, inicijative, rješenja u vezi sa razvojem vještina za mlade u sektorima kulturnog turizma, kao oblasti od zajedničkog interesa.

Ovaj nadasve uspješno realizovan događaj koji je obilovao još mnogim značajnim panel diskusijama, naveo je sve učesnike na razmišljanje o mogućoj budućoj saradnji i zajedničkim projektima.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *