U toku današnjeg dana, naša izvršna direktorica, Milica Dedić, imala je priliku da, u okviru jedne od sesija trećeg modula obuke projekta YouthJobLink- Povezivanje Mladih i Socijalnih Preduzeća!, predstavi Komunumo kao inspirativan odgovor na globalni izazov integracije migranata, izbjeglica i stranaca u novim zemljama domaćinima. Ovaj projekat sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO) uz finansijsku podršku Evropske unije preko Direkcije za finansije i ugovaranje fondova pomoći EU (CFCU) i Ministarstva finansija.


Nakon upoznavanja učesnika, od strane trenera Zorane Marković i Petra Kneževića iz Centra za razvoj nevladinih organizacija (CRNVO), sa osnovnim konceptima socijalnog preduzetništva, zakonodavnim i finansijskim okvirom, kao i globalnim problemima, Milica je predstavila misiju Komunuma, istakla izazove sa kojima se suočavaju migranti, izbjeglice i stranci u našem društvu, te naglasila ključne korake ka ostvarivanju uspjeha.
Projekat Komunumo je, prema riječima Milice, potpuno u skladu sa suštinom socijalnog preduzetništva, jer pruža inovativan i održiv pristup rješavanju jednog globalnog društvenog problema i unapređenju zajednice. Ime projekta samo po sebi, “Komunumo”, na esperanto jeziku, što znači zajednica, odražava njegovu suštinu – inkluziju svih grupa u društvu, naglašavajući globalnu dimenziju problema.


U svom izlaganju, Milica je naglasila i inspiraciju za stvaranjem Komunuma, posebno se osvrćući na slučaj Davida Azarija, IT inženjera i migranta iz Irana koji je, kako je opisala, bio primoran svirati gitaru po podgoričkim ulicama kako bi preživio.
Prikazani su i ključni izazovi sa kojima se suočavaju migranti u Crnoj Gori, uključujući jezičke barijere, problem zapošljavanja, stambeno pitanje, pristup lokalnim uslugama te kulturne razlike koje često dovode do predrasuda i izolacije.
Milica je predstavila statističke podatke o migrantima, izbjeglicama i strancima u Crnoj Gori, kao i o stanju na tržištu rada u našoj državi, ukazujući na problem neusklađenosti između ponude i potražnje, te potrebu za kvalifikovanom radnom snagom u sektorima poput usluga smještaja i ishrane, obrazovanja, trgovine, administrativnih i pomoćnih uslužnih djelatnosti te građevinarstva, što predstavlja izazov za zapošljavanje migranata, izbjeglica i stranaca.
Zatim, Milica je detaljno opisala kako naša organizacija pristupa rješavanju ovih izazova kroz jednu sveobuhvatnu digitalnu platformu poznatu kao Komunumo, koja pruža usluge online kurseva crnogorskog jezika, posredovanja pri zapošljavanju i podršku poslodavcima putem oglašavanja na platformi. Dodatno, naglasila je, da platforma pruža informacije strancima o administrativnim procedurama, registraciji boravka i pronalaženju smještaja, te da će naša organizacija organizovati edukativne radionice o crnogorskoj kulturi sa ciljem bolje integracije stranaca u naše društvo.


Benefiti koje Komunumo kao jedno socijalno preduzeće donosi, kako je prezentovala Milica, obuhvataju smanjenje kulturnih barijera i socijalne distance i lakši pristup lokalnim uslugama kroz učenje crnogorskog jezika, te uštedu vremena kroz omogućavanje pristupa online kursevima bez vremenskih ograničenja. Uz dobijanje odgovarajućeg zaposlenja preko Komunuma, migranti, izbjeglice i stranci postaju samostalni, sposobni sami plaćati stanarinu, dok obrazovanje njihove djece postaje stvarnost kroz redovno školovanje.
Milica je naglasila globalni doprinos Komunuma kroz uticaj na pregovore s EU, posebno u vezi s temeljnim pravima, te doprinos ekonomskom razvoju države kroz pokrivanje radnih mjesta u deficitarnim sektorima.

Predstavljen na Munchen StartUp festivalu 19. jula 2023. godine u sklopu SIA Global Alumni, Komunumo nije samo buduće socijalno preduzeće; to je doprinos ostvarenju UN-ovog cilja održivog razvoja br. 10 – smanjenje nejednakosti unutar i između država. S vizijom inkluzivnosti i održivosti, Komunumo gradi mostove prema boljoj budućnosti.
Sesija je zaključena osvrtom na dosadašnje uspjehe Komunuma, uključujući osvojena priznanja u okviru programa razvoja socijalnog preduzetništva, kao i ulaganje resursa u razvoj platforme, stvarajući tako kratak uvod u sesije koje učesnike učekuju u toku sjutrašnjeg dana obuke.

Na kraju sesije, Milica je uputila poziv svim prisutnima da podrže misiju Komunuma i postanu dio ovog pozitivnog društvenog pokreta.

One Reply to “Inspirišući Uvid u Projekat Socijalnog preduzetništva Komunumo u Okviru YouthJobLink Obuke”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *