U toku jučerašnjeg dana, u Omladinskom centru Podgorica, održali smo interaktivnu radionicu “Klimatske Promjene i Cirkularna Ekonomija: Razumijevanje, Akcija, Transformacija” koja je predstavljala značajan korak u pravcu promovisanja održivog preduzetništva i borbe protiv klimatskih promjena.

Teodora Brajević – uvodno predavanje

Ova radionica je nastavak obuke koja je održana u Zadru, Hrvatska, kao deo Erasmus+ projekta “Circular ECOnomy ENTREpreneurship”, koji sprovodi Udruga za unaprjeđenje suvremenih životnih vještina “Ostvarenje” u partnerstvu sa Centrom za neformalno obrazovanje i celoživotno učenje iz Srbije, Fondazione Don Giovanni Zanandrea Onlus iz Italije, Okretom iz Bosne i Hercegovine, Building The Balkans sa Kosova*, i našom organizacijom iz Crne Gore. Fokus radionice bio je osnaživanje mladih za održive preduzetničke aktivnosti zasnovane na principima cirkularne ekonomije. Kroz niz predavanja, aktivnosti i diskusija, učesnici su istraživali uzroke klimatskih promjena i razumjeli principe cirkularne ekonomije.

U okviru prvog dijela radionice, koji je vodila Teodora Brajević, učesnici su dobili detaljne informacije o klimatskim promjenama, njihovim uzrocima i efektima. Razgovaralo se o terminu permafrosta, topljenju glečera, ledenih ploča i morskog leda, kao i o načinima sprječavanja klimatskih promjena, smanjenju karbonskog otiska i održivom načinu života, što je pružilo dublje razumijevanje problema i podstaklo učesnike na razmišljanje o neophodnosti preduzimanja konkretnih koraka za borbu protiv ovih izazova.

“Dijagram uzroka i posledica”

Nakon ovog uvodnog predavanja, učesnici su učestvovali u aktivnosti “Dijagram uzroka i posledica“, koja je omogućila interaktivnu diskusiju o uzrocima i posledicama klimatskih promjena konstruišući dijagrame toka koji su vizualno predstavljali kompleksnu mrežu faktora koji utiču na klimatske promjene.

U okviru drugog dijela radionice, koji je vodio Ognjen Tomčić, fokus je bio na cirkularnoj ekonomiji, proizvodnji i proizvodima, odlaganju otpada, linearnoj i cirkularnoj ekonomiji, kao i prednostima cirkularne ekonomije.

Cirkularna ekonomija”

Poseban naglasak stavljen je na recikliranje, renoviranje i popravke kao ključne strategije za smanjenje otpada i očuvanje resursa.

Nakon predavanja, učesnici su se aktivno uključili u igru “Dopuni” koja je bila fokusirana na prehrambrenu industriju.

Ognjen Tomčić

Radionica je završena grupnom diskusijom o ključnoj ulozi cirkularne ekonomije u borbi protiv klimatskih promjena, gdje su učesnici razmjenjivali ideje i predloge za promociju održivih praksi u svojim zajednicama.

Ovaj događaj je još jedan korak u podsticanju mladih da preduzmu konkretne korake u borbi protiv klimatskih promjena i promociji održivog razvoja, koristeći principe cirkularne ekonomije kao osnovu za inovativne i održive poslovne prakse.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *