U toku jučerašnjeg dana, u ugodnoj atmosferi prostorija Omladinskog centra Podgorica, imali smo privilegiju da ugostimo učenike JU Srednje ekonomske škole „Mirko Vešović“ Podgorica na našoj prvoj radionici diseminacije Erasmus+ projekta “Eco-Entrepreneurship & Circular Economy: On the Path to Sustainable Change”. Zahvaljujući profesorki Dragani Maraš, imali smo priliku da podijelimo svoje znanje i iskustvo sa ovom grupom mladih.

Radionicu su vodili naša izvršna direktorica, Milica Dedić i nacionalni koordinator ovog projekta, Ognjen Tomčić. Na početku radionice, detaljno smo upoznali učenike sa Erasmus+ programom, ističući ključne akcije i aktivnosti koje program obuhvata kako bi postigao svoje ciljeve. Naglasili smo ko sve može da učestvuje u Erasmus+ programu, benefite koje on donosi, kao i korake za informisanje i prijavu.

Kao primjer jedne od akcija programa, predstavili smo učesnicima rad i sprovedene aktivnosti u okviru našeg projekta “Eco-Entrepreneurship & Circular Economy: On the Path to Sustainable Change”. Ovaj projekat, koji spada u aktivnost ključne akcije 2 – Saradnja za inovacije i razmjenu dobrih praksi, fokusiran je na razvoj kapaciteta organizacija mladih vezanih za koncepte eko-preduzetništva i cirkularne ekonomije, koji su ključni za razvoj održivog poslovanja i rješavanje ekoloških izazova 21. vijeka.

Učenicima smo predstavili i video prezentaciju zelenog projekta “Eko daska”, koji sprovodi firma 3D soba iz Podgorice. Ovaj projekat se bavi reciklažom plastike na inovativan način, proizvodeći različite predmete poput klupa, kanti za otpatke i žardinjera od reciklirane plastike.
Nakon gledanja videa, pokrenuli smo diskusiju sa učenicima o potencijalnom doprinosu ovog projekta podizanju svijesti o zaštiti životne sredine u Crnoj Gori. Učenici su podijelili svoja iskustva sa sličnim projektima i proizvodima, upoređujući ih sa predstavljenim. Takođe smo razgovarali o njihovim utiscima i da li bi preporučili ovaj proizvod drugima.
Radionica je završena igranjem društvene igre “Ecopol”, koju je naš Ognjen razvio uz pomoć sugestija učesnika prethodnih aktivnosti projekta. Tokom igre, učenici su bili podijeljeni u dvije grupe, simulirajući timove kompanija. Cilj igre bio je da im omogući da nauče o značaju održivog poslovanja i uticaju ekoloških odluka na društvo i životnu sredinu.


Erasmus+ projekat “Eco-Entrepreneurship & Circular Economy: On the Path to Sustainable Change”, koji sprovodi Next Generation iz Sjeverne Makedonije u partnerstvu sa organizacijama CET Prizren sa Kosova*, Okret/Spin iz Bosne i Hercegovine, Dorea Educational Institute sa Kipra, Youth Workers Alliance Vranje iz Srbije i našom organizacijom iz Crne Gore, finansiran je od strane Evropske komisije, uz kofinansiranje Ministarstva javne uprave Crne Gore.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *