Naši istaknuti predstavnici, Aleksa Šljivančanin, Tijana Rakočević i Jovan Nikolić, imali su čast i privilegiju da budu dio evaluacionog sastanka Erasmus+ projekta “Circular Economy Entrepreneurship” (“Preduzetništvo u okviru cirkularne ekonomije”), održanog od 11. do 15. marta u Zadru, Hrvatska. Ovaj inspirativni skup okupio je omladinske radnike iz organizacija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Kosova, Italije i Crne Gore.

Glavni cilj evaluacionog sastanka bio je osnažiti učesnike da razvijaju, sprovode i procjenjuju aktivnosti i programe namijenjene mladima, s fokusom na ekologiju, održivost i cirkularnu ekonomiju. Na taj način, željelo se osigurati da se mladim ljudima sa manje mogućnosti pruži podrška u razvoju i stvaranju preduzetničkih prilika koje su u skladu sa principima cirkularne ekonomije. Ovaj evaluacioni sastanak predstavljao je drugu aktivnost u okviru projekta, a učesnici su imali priliku da podijele informacije o aktivnostima koje su sproveli u svojim organizacijama i lokalnim zajednicama.

U okviru prvog dijela događaja, učesnici su se međusobno upoznali i predstavili, istakli svoje svakodnevne aktivnosti u radu sa mladima u partnerskim organizacijama te razmijenili iskustva o situaciji u svojim zemljama i lokalnim zajednicama, posebno u vezi sa temama cirkularne ekonomije, održivosti i preduzetništva.

Nakon toga, fokus se prebacio na razmjenu informacija o uticaju koji su trening i lokalne aktivnosti imali na učesnike, druge omladinske radnike, volontere i koordinatore u partnerskim organizacijama, kao i na mlade kao glavnu ciljnu grupu ovih lokalnih aktivnosti. Detalji o procesu i rezultatima obrazovnih aktivnosti na lokalnom nivou, kao i radionicama koje su sproveli učesnici treninga u svojim lokalnim zajednicama, takođe su bili podijeljeni.

Učesnici su takođe imali priliku da razmijene izazove sa kojima su se susreli tokom koordinacije i organizacije radionica na lokalnom nivou.

Večernje sate ispunile su interkulturalne večeri, tokom kojih su učesnici podijelili informacije o svojim zemljama, gradovima, kulturama, tradicijama i običajima, te su probali slatkiše i grickalice iz zemalja učesnica. Takođe su predstavili svoje organizacije i tekuće projekte.

Nakon ovog posljednjeg mobilnog događaja projekta, partneri će preći u fazu diseminacije rezultata projekta unutar svojih mreža. Ovaj evaluacijski sastanak predstavlja aktivnost istoimenog Erasmus+ projekta koji sprovodi Udruga za unaprjeđenje suvremenih životnih vještina “Ostvarenje”, u partnerstvu sa Centrom za neformalno obrazovanje i celoživotno učenje iz Srbije, Fondazione Don Giovanni Zanandrea Onlus iz Italije, Okretom iz Bosne i Hercegovine, Building The Balkans sa Kosova i našom organizacijom.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *